Így lehet fejleszteni egy kisgyerek érzelmi intelligenciáját – felnőtteknél is hatásos

febr 10 • Psziché • Impress Magazin

Az érzelmi intelligencia egy fejleszthető képesség, amelyen felnőttként is dolgozhatunk, de már egészen kiskortól is beilleszthetjük a gyermeknevelésbe.

Nincsenek pontos szabályok arra, hogy ki lesz sikeres és boldog az életben. Egy biztos, hogy az érzelmi intelligencia nagyban hozzájárul mindkettőhöz. Irish Movido pszichológus szerint 80 %-ban járul hozzá az életben elért sikerekhez az érzelmi intelligencia, és mindössze 20 %-ban a magas IQ, írja a smartparenting.com.

Érdemes tehát az EQ fejlesztésére nagyobb hangsúlyt fektetni, és egészen akár egészen kiskorban elkezdeni.

Az érzelmi intelligencia 5 területe

Movido szerint az EQ-nak öt területe van. Képesek vagyunk-e megérteni saját érzelmi állapotainkat, fel tudjuk ismerni a másik ember érzéseit, tudjuk-e motiválni önmagunkat, mennyire vagyunk empatikusak, valamint hogyan tudjuk kezelni az emberi kapcsolatainkat.

1. Segítsünk neki, hogy felismerje a saját érzéseit

Movido szerint az érzelmi intelligencia első területe, hogy megértsük önmagunkat, melynek része, hogy tudatában legyünk saját érzéseinknek. A kisgyerekek gyakran nehezen tudják megfogalmazni, szavakba önteni az érzéseiket. Ezért hirtelen dühkitörések vagy „hiszti” formájában jelentkezik náluk, ha érzelmileg túlterheltekké válnak. Ezt a fajta viselkedést a szorongás is okozhatja.

Szülőként nagyon fontos ilyenkor a megértő hozzáállás. Kerüljük az érzelmeik leuralását, elnyomását és az ítélkezést, ehelyett adjunk teret nekik hogy megnyíljanak és beszéljenek arról, hogy mit éreznek.

Tanítsuk meg nekik, hogy az érzelmeinket nem mindig tudjuk irányítani vagy befolyásolni, mert azok olykor csak úgy ránk törnek. Azt azonban megválaszthatjuk, hogy mit kezdünk velük.

2. A viselkedésre állítsunk fel normákat – ne az érzésekre!

A visekedésbeli korlátok felállítása segít a gyermeknek abban, hogy átélhesse az érzéseit, amikor megtapasztalja őket. A gyerekek természetüknél fogva impulzívak, és ha ellenőrizetlenül hagyjuk ezt a viselkedést, akkor felnőttként is ugyanilyen impulzívak maradnak. Fontos közbelépni, ha nem megfelelő módon viselkednek, például fizikailag erőszakossá válnak másokkal vagy magukkal szemben.

…a színes lámpa gyakorlattal

Movido a színes lámpa gyakorlatot javasolja szemléltetéshez. Az első lépés a megállás, a piros jelzőfény. Hagyjuk őket néhány percre lenyugodni. A következő a sárga, ekkor elgondolkozunk közösen a probléma megoldásán. Mit kezdjünk ezzel az érzéssel? A harmadik a zöld fény, amikor a kisgyerek kiválaszthatja a legjobb megoldást.

„Egy problémának soha nem csak egy, hanem sok megoldása lehet” – mondja Movido. – Ez a módszer megtanítja a gyereket a problémamegoldásra.”

Amikor felnőttként valaki nehéz kihívással szembesül, és csak egy megoldást lát a problémájára, ami esteleg nem működik, akkor könnyen depresszióssá válhat. Ezért fontos a problémamegoldást is gyakorolni, fejleszteni.

3. Fejlesszük az önmotiváló képességet!

Az önmotiváció képessége nagyon fontos az életben. Ez segít abban, hogy tudjunk küzdeni a céljainkért, kitartóak legyünk, és ne adjunk fel mindent az első kudarc után.

Fontos megtanítani a gyerekeknek, hogy ne várják el az azonnali sikert, tanuljanak meg küzdeni, megdolgozni valamiért. Ne hagyjuk, hogy az első kudarc után félredobjon egy játékot, vagy elkeseredjen, mert nem sikerült. Semmi baj! Magyarázzuk el neki, hogy a felnőttek is gyakorolják azokat a dolgokat, amikben jók. Ösztönözzük arra, hogy próbálja meg újra! Az elért részeredményeket pedig mindig dicsérjük meg, és lelkesítsük, bíztassuk!

4. Tanítsuk őket empátiára

Minden emberi kapcsolatok alapja az empátia, az, hogy képesek vagyunk a másik ember érzéseit felismerni, megérteni és együtt érezni velük.

Amikor a gyermekünk elmesél egy történetet, ami egy másik gyerekkel történt az iskolában, kérjük meg, hogy mondja el, hogy szerinte hogyan érezte magát az a gyerek ebben a szituációban. Vagy képzelje el, hogy milyen érzéseket váltott volna ki belőle, ha minden vele történik meg. Ezáltal kedvesebb, figyelmesebb emberré válik felnőttként.

5. Ösztönözzük őket a kapcsolatok kialakítása

A legboldog embereknek mindig erős szociális kapcsolataik vannak. Tudják, hogyan alakítsanak ki kapcsolatot másokkal.

Otthon ösztönözzük a gyereket a nyílt kommunikációra, hogy megtanulják, hogyan kezdeményezzenek beszélgetést, hogyan lehet eszmecserét folytatni, egyáltalán hogyan lépjenek kapcsolatba másokkal. A családi eszmecserék során megtapasztalhatják azt is, hogy az embereknek különböző lehet a véleményük, amivel nincs semmi baj.

Megtanulják ezáltal ők is mások véleményét tiszteletben tartani, elfogadni és tolerálni.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »