Napelemes lesz az összes új lakás Tokióban – kötelezővé tették a napelemet

dec 19 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az új napenergia szabályozás célja a japán főváros szén-dioxid-kibocsátásának jelentős mértékű csökkentése.

A japán főváros közgyűlése által múlt héten elfogadott új szabályozás értelmében 2025-től minden új építésű lakóházat napelemes panelekkel kell felszerelni a háztartások szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében, írja a Reuters.

Az új energiatörvény, amely a maga nemében első Japánban, mintegy 50 nagy beruházó cég számára írja elő, hogy napelemeket telepítsen az összes új-építésű lakóházra.

Japán a világ ötödik legnagyobb CO2 kibocsátó országa

Japán a világ ötödik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országaként jelentősen hozzájárul a globális felmelegedés növekedéséhez.

A megújuló energiára való áttérés azonban nehézségekbe ütközik, mivel a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa óta az ország nagymértékben támaszkodik széntüzelésű hőenergiára.

Jelenleg az épületek mindössze 4%-a van napelemekkel felszerelve

A 14 millió lakosú Tokió, a világ legnagyobb városaként, igen nagy lemaradásban van napenergia használat terén is. „Jelenleg a lakóházak és épületek mindössze 4%-a van napelemes panelekkel felszerelve” – mondta Yuriko Koike tokiói kormányzó.

Tokió önkormányzata azért tette kötelezővé a napelemek használatát, mert szeretné 2030-ra a város üvegházhatású gázkibocsátását a felére csökkenteni, 2050-re pedig elérni a teljes szén-dioxid-semlegességet.

Az új szabályozás segíti a város zöldenergiára való áttérését, és nagymértékben hozzájárul a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

„Jelenleg a globális klímaválság mellett energiaválsággal is szembe kell néznünk” – mondta Risako Narikiyo a csütörtöki közgyűlésen, az újonnan elfogadott energiatörvény kapcsán. „Nincs vesztegetni való időnk” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »