Hogyan válasszuk ki a legjobb kerti hintát?

dec 20 • LifeStyle • Impress Magazin

A hintázás nemcsak a gyermekek egyik kedvenc elfoglaltsága. Ki tudja miért, tán a bizonyítottan idegrendszert nyugtató hatása miatt, a felnőttek is rajonganak érte.

Szóval ha adott a kert, vagy esetleg a terasz, akkor a hintaszék vagy hintaágy nem maradhat ki a berendezésből. De vajon melyik az a típus, ami az abszolút nyertes, mondhatni tökéletes?

A tökéletesség ismérve a testre szabottság!

Egyrészt mindenekelőtt célszerű körbejárni azt a kérdést, hogy melyik az a kialakítási forma, ami egyénileg a legmegfelelőbb. Van, akinek bőven elég egy hintaszék, megint más hintaágyra vágyik, sőt akad, aki a szúnyoghálós variációval érzi kereknek a kinti világot. Mindegyik tökéletes a maga nevében, tehát aszerint érdemes ezt a dilemmát eldönteni, hogy mik azok a paraméterek, amik egyedileg elengedhetetlenek.

Másrészt jócskán akadnak olyan jellemvonások, amik a tökéletesség margójára írhatóak. Vagyis jó ötlet például a vázszerkezet, valamint a burkolat milyenségének a kiválasztására nagy hangsúlyt fektetni. A gardenway.hu oldalon a minőségi konstrukciók kivétel nélkül megbízhatóságot és helytállóságot testesítenek meg.

(Klasszikus fa kerti hinta, fotó: gardenway.hu)

Melyek a leggyakoribb alapanyagok?

Három variációt ildomos megkülönböztetni egymástól. Az egyik legjobb, egyúttal legköltségesebb választás az alumínium szerkezet. Az előnyeit napestig sorolhatnánk. Könnyű súlya miatt egyszerű, gondmentes a mozgatása. Ugyanakkor strapabírása épp úgy kikezdhetetlen, mint a tartóssága. Ez az a szerkezet, aminek az élettartama nem egy szezonra, és nem is egy évre szól. Konkrétan évtizedek vannak benne. Ráadásul a gyártók kreativitásának, és az alumínium könnyű alakíthatóságának hála olyan szemrevaló hintaágyak születnek, amik nemcsak funkcionalitásukkal képesek felhívni magukra a figyelmet, hanem elvitathatatlan esztétikumukkal is.

Az acél szerkezetek is nagyszerűen teljesítenek, ami a masszívságot, az időtállóságot illeti. Vonzó megjelenés tekintetében sincsen szégyenkezni valójuk. Egyetlen hátrányuk, hogy az acél súlyossága miatt nehéz mozgatni őket, tehát inkább fix elhelyezésre alkalmasak, mintsem ide-oda húzogatásra.

A rusztikus külső koronázatlan királya a fa, ami szintén ellenálló alternatíva, de gondozást, odafigyelést igényel. A fonott megoldások is divatosak, kétségtelenül szépek, és ha minőségi anyagból, precíz fonással készülnek, akkor a helytállóságuk is hosszú távon borítékolható.

(Fém kerti hinta szúnyoghálóval, fotó gardenway.hu)

Mi újság a burkolatokkal?

A fa és a fonott típusok esetében a burkolat el is hagyható, lévén pihe-puha párnákkal megoldható a dolog. Viszont nyilvánvalóan az acél és az alumínium fajtáknál nélkülözhetetlen a minőségi burkolás. A rattan és a polirattan olyan verziók, amik nagyon népszerűek, bírják a gyűrődést, és szembeszállnak az időjárási viszontagságokkal is, úgyhogy folyamatos kinti létre teremtettek.

(Hintaszék, fotó: gardenway.hu)

A szövet borítás is nagyszerű ötlet, viszont ekkor pár tényezőre célszerű fokozottan odafigyelni. Például arra, hogy a kiválasztott anyag nedvesség- és UV-sugárzás-álló legyen. Ezek hiányában ugyanis hiába a szép külső, a vonzó megjelenés, az első párásabb nap, vagy esősebb évszak véget vethet az örömöknek.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »