A 10 legjobb vírus- és baktériumölő növény – a természet antibiotikumai

dec 20 • LifeStyle • Impress Magazin

Az influenza, megfázás és torokgyulladás ellen az antibiotikumok hatástalanok. A vírusölő növények azonban segítenek legyőzni a betegségeket.

Ha elkapunk valamilyen vírus által okozott betegséget, például influenzát, torok- vagy mandulagyulladást, akkor a gyógyulásban csak a saját immunrendszerünkre számíthatunk. Vírusfertőzések ellen ugyanis az antibiotikumok nem használnak.

A vírusölő növények a leghatékonyabb „gyógyszerek”

A vírusölő hatóanyagokat tartalmazó élelmiszereket és gyógynövényeket fogyaszthatjuk immunerősítés céljából is, de használhatjuk őket gyógyszerként is. Hatékonyak a vírusokkal szemben, és nagyban lecsökkentik a gyógyulási időt.

Támadják a különböző vírustörzseket, támogatják a test gyógyulását, erősítik az immunrendszert, gyógyítják az idegeket, csillapítják a gyulladást és méregtelenítik a szervezetet.

A természetes baktérium- és vírusölő növények a szervezetben lévő jó baktériumokat nem pusztítják el, nem károsítják a bélflórát.

1. Fokhagyma

A fokhagyma a benne lévő kéntartalmú (allicin) hatóanyagoknak köszönhetően erőteljes antibiotikum, vírus-, gomba- és baktériumölő. Az allicin más élettani hatásai mellett rákellenes tulajdonsággal is bír. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős az immunrendszer-erősítő hatása is.

Alkalmazása: A téli időszakban érdemes minden nap egy kevés fokhagymát fogyasztani. A petrezselyem és a tökmag semlegesíti a fokhagyma erőteljes ízét és szagát. Ha egy kiskanálnyi hidegen sajtolt olajba préselve, vagy mézzel összekeverve fogyasztjuk, akkor az íze sokkal lágyabb.

2. Fekete bodza tea

fekete bodza tea fantasztikus gyógyír megfázásra és influenzára. Ha az első tünetek megjelenésekor elkezdjük fogyasztani, akkor jó eséllyel meg is akadályozhatjuk a betegség kialakulását. Ez a növény igen hatékonyan gátolja a felső légúti megbetegedésekért felelős vírusok szaporodását.  

Alkalmazása: A bodza teát forrón érdemes inni, mézzel ízesítve, majd azonnal ágyba kell bújni, hogy az izzasztó hatása érvényesülni tudjon. A bodza teából napi 1-3 csészényi korlátlan ideig fogyasztható.

3. Citromfű tea

A citromfűben található polifenolok antivirális tulajdonságúak, ezért vírusos fertőzéseknél, így influenza és megfázás esetén nagyban segíti a gyógyulást. Mind emellett idegerősítő és nyugtató hatású, alvási zavarokra, kezdődő depresszióra, idegnyugtatásra is használják.

Alkalmazása: A citromfű teát is forrón érdemes fogyasztani mézzel ízesítve. Napi 1-3 csésze citromfű tea fogyasztása korlátlan ideig alkalmazható.

4. Grapefruitmag cseppek

A grépfruit magjából készített kivonat erős antioxidáns hatása mellett vírus- és gombaölő, ugyanakkor immunerősítő is. Képes javítani, valamint frissíteni a vérkeringést azáltal, hogy elősegíti az oxigénszállítást a szervezetben.

Alkalmazása: 10 csepp grapefruitmag-kivonatot tegyünk egy pohár vízbe, és igyuk naponta 3 alkalommal. Ez felerősíti a szervezetünk természetes védekezőképességét.

5. Kókusz olaj (pl. pástétomként elkészítve)

Az antibakteriális hatások mellett a kókuszolaj immunerősítő és vírusölő tulajdonságokkal is bír. Mindezt az egyik legfontosabb zsírsavnak, a laurinsavnak köszönheti. 

Alkalmazása: Ízletes pástétom készíthető belőle, például őrölt tökmaggal vagy őrölt napraforgóval összekeverve. A szendvicskrémbe tehetünk egy gerezd fokhagymát is, így még erőteljesebb a vírusölő és immunerősítő hatása.

6. Vírusölő hagymatea

A hagymát már az ókorban is alkalmazták meghűléses betegségek gyógyítására. A vöröshagyma baktérium- és vírusölő hatóanyagokat tartalmaz, mindemellett fertőtlenítő, antibakteriális hatású.

Alkalmazása: Forraljunk fel fél liter vizet, majd tegyünk bele 2 fej vöröshagymát. Főzzük 15-20 percig, majd szűrjük le. Mézzel ízesítve fogyasszuk.

7. Gyömbér (frissen vagy teaként)

A gyömbér több száz éve használatos a keleti gyógyászatban. A friss gyömbér antibakteriális és vírusölő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Alkalmazása: A friss gyömbérből ízletes és fűszeres teát készíthetünk, amely mézzel még hatékonyabb baktérium-ellenes ital. A megfázás és az influenza első tüneteire azonnal kezdjük el inni, de természetesen megelőzés-jelleggel is fogyaszthatjuk. Egy kiskanálnyi reszelt gyömbér mézzel összekeverve is fogyasztható.

8. Torma

A torma antibakteriális és vírusölő hatását a benne található glikozidoknak köszönheti. A reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át tart, tehát érdemes szeretni.

Alkalmazása: A torma ecetes vagy majonézes formában is fogyasztható, pirítós kenyérre kenve kiváló immunerősítő.

9. Méz

A méz az egyik legősibb gyógyszer, ősidők óta alkalmazzák meghűlések gyógyítására. A méz bizonyos típusainak antibakteriális és gombaellenes hatását kutatások is igazolták.

Alkalmazása: bármelyik méz hatásosan csökkenti a megfázás vagy influenza tüneteit akár önmegában vagy gyógyteával fogyasztva. A leghatékonyabb mind közül a köhögéscsillapító hársméz, vagy az antibiotikus hatású kakukkfűméz.

10. Kakukkfű tea

A kakukkfű tea elsősorban immunerősítőként ismert, de vírusfertőzések esetén is ajánlják. Nagyon intenzív az íze, amit mézzel lehet lágyítani.

Alkalmazása: Napi egy-három csészével korlátlan ideig iható, a bükki Gyuri bácsi ajánlása szerint.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »