Az intelligens emberek bizonyos agyterületei jobban kapcsolódnak egymáshoz

ápr 2 • LifeStyle • Impress Magazin

Az intelligenciát eddig az egyes agyterületek működésbeli különbségeinek tulajdonították. Az intelligens embereknél azonban az agyterületek egymáshoz való kapcsolódása is eltérő.

Az intelligens embereknél bizonyos agyterületek jobban részt vesznek az agyi régiók közötti információáramlásban, más agyterületek viszont kevésbé kapcsolódnak be a folyamatba.

Az intelligensebb emberek agya integráltabb

Az emberi gondolkodás működésének megértése a tudósok és a laikusok számára egyaránt izgalmas terület. A kognitív (gondolkodásbeli) képességek közötti különbségeket – melyek megmutatkoznak a tanulmányi eredményekben és a szakmai sikerekben egyaránt – ez idáig elsősorban az intelligenciával kapcsolatos egyéni különbségeknek tulajdonították. Az új kutatás azonban rávilágított arra, hogy ezek a különbségek megmutatkoznak az agy funkcionális moduljainak integrációs mintáiban is.

A kutatók 300 személy agyműködését vizsgálták fMRI-vel, majd egy modern grafikonelméleti hálózati elemzés segítségével határozták meg az intelligencia neurobiológiai alapjait.

Az „intelligenciarégiók” összekapcsolódnak

A kutatócsoport korábban már beazonosította az intelligenciához kapcsolható agyi területeket – többek között a prefrontális kérget –, melyek eltérő aktivitása nagy szerepet játszik abban, hogy milyen az egyéni intelligencia mértéke, azt azonban nem tudták megvizsgálni, hogy ezek az úgynevezett „intelligenciarégiók” hogyan kapcsolódnak funkcionálisan egymáshoz.

Az új felfedezés szerint az intelligensebb embereknél két kognitív folyamatban részt vevő agyi terület, az elülső insula és az elülső cinguláris kéreg hatékonyabban kapcsolódik az agy többi részéhez.

A fontos információkat gyorsan és hatékonyan tudják alkalmazni

Egy másik agyterület viszont, a temporális és a parrietális kéreg közti terület, amely az irreleváns információk szelektálásával hozható összefüggésbe, kevésbé kapcsolódik az agyi hálózat többi részéhez. „Ez megkönnyíti az intelligensebb emberek számára, hogy különbséget tudjanak tenni a fontos és az irreleváns információk között, ami sok kognitív feladatnál előnyt jelent” – mondta Ulrike Basten, a kutatás vezetője.

Az agy egymáshoz kapcsolódó modulok hálózatából épül fel, és vannak olyan agyterületek (modulok vagy alhálózatok), melyek jobban, mások pedig kevésbé szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

Az intelligens embereknél bizonyos agyterületek jobban részt vesznek az agyi régiók közötti információáramlásban, ezért a fontos információkat gyorsan és hatékonyan tudják alkalmazni. Más agyterületek viszont jobban „le vannak kapcsolva” az agyi hálózat többi részéről, ami védelmet nyújt az irreleváns és zavaró információkkal szemben.

Biológiai hajlam vagy az agy gyakori használata teszi…?

„Az agyi hálózatok működésbeli különbségeinek köszönhetően az intelligensebb emberek szellemileg jobban tudnak összpontosítani, és jobban figyelmen kívül tudják hagyni az irreleváns, potenciálisan zavaró információkat” – mondja Basten.

„Az még nyitott kérdés maradt, hogy az intelligensebb emberek agyi hálózata a biológiai hajlamuknak köszönhetően fejlődik-e másképp, vagy az agy gyakori használata révén. Tekintettel arra, amit jelenleg az intelligenciáról tudunk, valószínű, hogy mindkét folyamat szerepet játszik benne” – tette hozzá a kutató.

A kreatív elme – honnan jönnek a zseniális ötletek

Forrás: Sciencedaily

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »