A kreatív elme

nov 5 • LifeStyle • Impress Magazin

A zseniális ötletek valamilyen különös oknál fogva, mindig a legváratlanabb pillanatokban villannak be agyunk rejtett zugaiból.

A korszakalkotó ötletek, megvilágosító erejű felismerések és kreatív megoldások általában villanásszerűen „ugranak be”, gyakran a legváratlanabb pillanatokban.

Honnan jönnek az ötletek?

Mindig a „másik oldalról”. Ha szigorúan egyoldalúan közelítesz meg egy problémát, megrekedsz egy ponton. A megoldáshoz „át kell kacsolni”. Ez azt jelenti, hogy teljesen félreteszed a problémát, és valami tökéletesen ellentétes dologgal kezdesz foglalkozni, mindezt teljesen intenzíven, belefeledkezve. Akkor pattannak ki fejedből „beragadt” problémák megfejtései, amikor valami egészen mással kezdesz foglalkozni, mint amin éppen agyalsz, töprengsz, dolgozol. Hogyan lehetséges ez?

Egy félteke, nem félteke

A válasz az agy két féltekéjének „másképp gondolkodásában” rejlik. A felfedezés, hogy a két agyfélteke másképp dolgozza fel az információkat, Dr. Roger Sperry-nek meghozta a Nobel-díjat.

A bal agyfélteke a racionális, mely logikára, számokra, az elemzésre épül, a jobb pedig az intuitív, mely időtlen, színes, szabad, művészi, elvont, inspiratív és „logikátlan”. A kreativitás és a problémamegoldás azonban mindkét látásmódot megköveteli, a két agyfélteke együttműködésre van szükség. Ha a két agyfélteke nem működik együtt, a probléma probléma marad.

Kapcsolj át!

Vannak olyan feladatok, melyek az egyik féltekének jobban „kézre állnak”, mint a másiknak. Amikor alkotunk, akkor az inspiratív jobb agyféltekénk működése dominál, amikor problémát oldunk meg, akkor a racionális bal agyféltekét terheljük jobban. De hogyan lehet átváltani egyik féltekéről a másikra? Ha egy racionális, gyakorlatias probléma megoldáson töprengsz, akkor kapcsold át magad inspiratív gondolkodásba, amikor kiszakadsz az idő fogságából, és megélheted a teljes szabadságot (ezek is a jobb agyféltekéhez tartozó élmények.) Lehet ez egy aktív sporttevékenység, zenehallgatás, vagy akár egy olyan film/video megnézése, mely érzelmeket vált ki belőled. Ez a módszer is bekapcsolja a jobb agyféltekét, hiszen az érzelmek átélése is a jobb agyfélteke fennhatósága alá tartoznak. Egy megható (érzelmeket megmozgató), vagy vicces film is pillanatok alatt felszabadítja az elme racionális oldalát és kiszakít az egyoldalú gondolkodásmód csapdájából.

Ha pedig alkotni szeretnél, akkor furcsa mód épp a racionális elmédet kell bekapcsolni, például rejtvényfejtéssel, egy cikk lefordításával, vagy valami időhöz kötött gyakorlatias tevékenységgel. Mindig vedd figyelembe két agyféltekéd különböző „látásmódját”! Ha fel tudod ismerni, hogy egy feladaton dolgozva épp melyiket használod dominánsan, bátran kitalálhatsz további módszereket is arra, hogyan vond be a problémamegoldásba a „másik felet”.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »