A világ legszínesebb folyója a kolumbiai Kristály folyó

ápr 19 • Földgömb • Impress Magazin

„Folyékony szivárványnak” is nevezik a kolumbiai Kristály folyót, a vizében időszakosan megjelenő színkavalkád miatt, mely a világon egyedülálló természeti jelenség.

Kolumbiában, a Serranía de la Macarena tartományban található a szivárvány színű Kristály folyó (Caño Cristales). A különleges látványt nyújtó folyót a világ egyik legszebb folyójának tartják, és gyakran nevezik a „Az öt szín folyójának” vagy „Folyékony szivárványnak”.

x3

„Folyékony szivárvány”

A La Macarena Nemzeti Parkban kanyargó folyóban időszakosan megjelenő színkavalkád a világon egyedülálló természeti jelenség. A folyó vizében az esős időszakot követően, július végén elszaporodnak az algák, moszatok és vízi növények, melyek sárga, zöld, lila és vörös színre festik a vizet.

x1

Csak pár hónapig látható…

A folyó vizének változatos színeit elsősorban a csak ezen a területen élő (endemikus) növényfaj, a Macarenia clavígera okozza. Ez a gyönyörű természeti jelenség július végétől egészen novemberig látható.

x7

A világ legrégebbi kvarcit sziklái

A kolumbiai Kristály folyó nemcsak az időszakosan megjelenő színkavalkád miatt érdekes, hanem a több mint 1 milliárd évvel ezelőtt kialakult kvarcit sziklák miatt is, melyek a világ legrégebbi sziklái közé tartoznak. A folyómeder teraszos sziklaalakzatokkal, és megannyi kisebb nagyobb lyukakkal, üregekkel szabdalt.

x5

Számtalan vízesés és zuhatag

A kvarcit sziklákban az idők folyamán változatos sziklaalakzatokat vájt ki a víz, így a Kristály folyó lyukacsos sziklákon keresztül folyik, számtalan vízesésesen, kis csobogón és zuhatagon keresztül, míg eljut a Guayabero folyóig. A gyors folyású folyót néhol kisebb üregek és kerek öblök fékezik meg.

x8

3 nagy ökológiai terület találkozása

A Sierranía de la Macarena, ahol a Kristály folyó található,  három nagy ökológiai térség határán található, melyek mindegyike változatos növény- és állatvilággal rendelkezik. A folyó az Andok, a keleti Llanos és az Amazonasz esőerdő találkozási pontja mentén húzódik.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »