A kreatív elme – honnan jönnek a zseniális ötletek

ápr 18 • LifeStyle • Impress Magazin

A zseniális ötletek valamilyen különös oknál fogva, mindig a legváratlanabb pillanatokban villannak be agyunk rejtett zugaiból.

A korszakalkotó ötletek, megvilágosító erejű felismerések és kreatív megoldások általában villanásszerűen „ugranak be”, gyakran a legváratlanabb pillanatokban.

Honnan jönnek az ötletek?

Mindig a „másik oldalról”. Ha szigorúan egyoldalúan közelítünk meg egy problémát, – mondjuk csak agyalunk rajta – megrekedünk egy ponton. A megoldáshoz „át kell kacsolni”. Ez azt jelenti, hogy teljesen félre kell tenni az adott problémát, és valami tökéletesen ellentétes dologba kell kezdeni, mindezt teljesen intenzíven, belefeledkezve. Akkor pattannak ki fejünkből „beragadt” problémák megfejtései, amikor valami egészen mással kezdünk el foglalkozni, mint amin éppen agyalunk, töprengünk, dolgozunk. Hogyan lehetséges ez?

Egy félteke, nem félteke

A válasz az agy két féltekéjének „másképp gondolkodásában” rejlik. A felfedezés, hogy a két agyfélteke másképp dolgozza fel az információkat, dr. Roger Sperry-nek meghozta a Nobel-díjat.

A bal agyfélteke a racionális, mely logikára, számokra, az elemzésre épül, a jobb pedig az intuitív, mely időtlen, színes, szabad, művészi, elvont, inspiratív és „logikátlan”.

A kreativitás és a problémamegoldás azonban mindkét látásmódot megköveteli, a két agyfélteke együttműködésre van szükség. Ha a két agyfélteke nem működik együtt, a probléma probléma marad.

Kapcsolj át!

Vannak olyan feladatok, melyek az egyik féltekének jobban „kézre állnak”, mint a másiknak. Amikor alkotunk, akkor az inspiratív jobb agyféltekénk működése dominál, amikor problémát oldunk meg, akkor a racionális bal agyféltekét terheljük jobban. De hogyan lehet átváltani egyik féltekéről a másikra?

Ha egy racionális, gyakorlatias probléma megoldáson töprengünk, akkor át kell kapcsolni agyunkat inspiratív állapotba, amikor kiszakadunk az idő fogságából, és megélhetjük a teljes szabadságot (ezek is a jobb agyféltekéhez tartozó élmények.)

Lehet ez egy aktív sporttevékenység, zenehallgatás, vagy akár egy olyan film/video megnézése, mely érzelmeket vált ki belőlünk. Ez a módszer is bekapcsolja a jobb agyféltekét, hiszen az érzelmek átélése is a jobb agyfélteke fennhatósága alá tartoznak. Egy megható (érzelmeket megmozgató), vagy vicces film is pillanatok alatt felszabadítja az elme racionális oldalát és kiszakít az egyoldalú gondolkodásmód csapdájából.

Alkotáshoz pedig a racionális oldalt kell bevonni…

Ha pedig alkotni szeretnénk, akkor furcsa mód épp a racionális elménket kell bekapcsolni, például rejtvényfejtéssel, egy cikk lefordításával, vagy valami időhöz kötött gyakorlatias tevékenységgel. Mindig fontos figyelembe vanni a két agyfélteke különböző „látásmódját”! Így működik az elménk.

Ha fel tudjuk ismerni, hogy egy feladaton dolgozva épp melyiket használjuk dominánsan, akkor tudatosan is aktivizálhatjuk agyunk másik területét. Bátran kitalálhatunk további módszereket is arra, hogyan vonjuk be a problémamegoldásba a „másik felet”.

Megdőltek a memóriával kapcsolatos tézisek – új felfedezések a memóriáról

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »