Kanada két hatalmas védett övezetet hozott létre az Északi-tengeren – a jegesmedvék utolsó menedéke lehet…

aug 11 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Óceáni szentély néven Kanada két hatalmas védett területet hozott létre a Jeges-tengeren, az Északi-sarkvidék ökoszisztémájának megóvása érdekében.

Az Északi-sarkvidék többszörösen veszélyeztetett helyzetbe került az utóbbi években. A nyári időszakban a jégtakaró karasztrofális ütemben olvad, melynek következtében több állatfaj – elsősorban a jegesmedvék – veszíthetik el az élőhelyüket, írja az mnn.com.

Az éghajlatkutatók szerint az északi-sarki jégsapka 2020 nyarára teljesen elolvadhat

Az Északi sarkvidék kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a bolygó többi része

Az Északi Sarkvidék nemcsak azért van veszélyben, mert ez a térség kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a bolygó többi része, ami a sarkvidéken katasztrofális mértékű jégolvadást okoz.

A sarkvidék egyre jobban ki van téve olyan környezeti kárt okozó tevékenységeknek, mint a bányászat, mélytengeri fúrások és a túlhalászás.

A két védett területen mostantól tilos emberi tevékenységet folytatni

Kanada az Északi-sarkvidék megmentése érdekében, két hatalmas védett területet hozott létre a Jeges-tengeren, összesen, mintegy 427.000 négyzetkilométeres területen.

A Jeges-tenger két hatalmas védett területén mostantól szigorúan tilos bárminemű emberi tevékenységet folytatni. A rendelet első lépésben öt éves időtartamra szól, vagyis egyfajta ideiglenes védelmet nyújt a sarkvidéknek.

Az Északi-sarkvidéknek minden segítségre szüksége van. Az ehhez hasonló óceánmegőrzési intézkedések jelentős regenerációs lehetőséget biztosítanak a sarkvidéki ökoszisztémának.

Jegesmedve az Északi-sarkvidéken

„Az utolsó jéggel borított terület a Földön”

A két védett „óceáni szentély” közül az egyik a Tuvaijuittuq Tengeri Védett Terület aNunavut-i Ellesmere-sziget északi partján terül el.

A Tuvaijuittuq név azt jelenti, hogy „a hely, ahol a jég soha nem olvad el”. Az itt található jégtakaró olyan vastag, hogy nyáron sem olvad el. Az éghajlatváltozás miatt azonban ez már nem sokáig lesz így…

A természetvédők szerint ez területet az „Utolsó jéggel borított terület a Földön” (Last Ice Area), mivel várhatóan ez lesz az utolsó hely a Jeges-tengeren, ahol a jég nyáron is megmarad. A klímaváltozás miatt néhány éven belül ugyanis teljesen jégmentessé válhat nyáron az Északi-sarkvidék.

Fontos menedéke a jegesmedvéknek…

„A sarkvidék ezen távoli területén volt eddig a legvastagabb a jég, amely egyúttal a Jeges-tenger legrégebbi jege is egyben. Ebben a térségben fog a legkésőbb elolvadni a jég” – a Kanadai Halászati és Óceán Társaság közleménye szerint.

A Jeges-tengeren ez a két védett óceáni szentély” az utolsó menedéke lehet az olyan fajoknak, mint a jegesmedvék, rozmárok, fókák.

 „Az emberi tevékenységek betiltása remélhetően megvédi a sarkvidéket az ipari kizsákmányolástól, így Tuvaijuittuq hű maradhat a nevéhez, mely azt jelenti, hogy a hely, ahol soha nem olvad el a jég” – mondta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Fazakas Virág

11 dolog, amit megtehetünk a Föld bolygóért

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »