Kötelező tantárgy lett Olaszországban a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés – egy környezettudatos új generációért

nov 11 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az olasz oktatási miniszter bejelentette, hogy szeptembertől minden iskolában kötelező tantárgy lesz a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés.

Olaszország bevezeti az iskolai tantervbe a klímaváltozást, amely önálló tantárgyként indul szeptembertől, majd fokozatosan az összes tantárgyba beépítik a környezettudatos szemléletet– adta hírül a Reuters.

A világon elsőként tették kötelezővé a klímaváltozás oktatását

A következő tanévtől kezdve – 2020 szeptemberétől – az összes olasz iskola minden évfolyamán tanítani fogják a klímaváltozást, hogy a tanulók következő generációja megismerkedjen a klímaváltozás okaival, kockázataival és hatásaival.

„Olaszország a világon elsőként tette kötelezővé az iskolákban a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés oktatásását” – mondta Lorenzo Fioramonti, oktatásügyi miniszter.

Az összes tantárgyba beépítik a környezettudatos szemléletet

„Mind emellett az egész minisztérium működését is környezetbaráttá tesszük, hogy a fenntarthatóság és a klímaváltozás oktatási központjává váljon, egyfajta inspiráló modellként” – tette hozzá.

Az diákok először heti egy órában tanulják az éghajlatváltozást, majd fokozatosan minden tantárgyba – beleértve a földrajzot, matematikát és fizikát is – integrálódik a fenntartható fejlődés szemlélete.

klímaváltozás óra Olaszországban

A gyerekek az ENSZ 17 fenntarthatósági céljáról is tanulnak

Az új klímaváltozás tananyagban az ENSZ mind a 17 fenntarthatósági célja szerepet kap.

A diákok a klímaváltozás és fenntartható fejlődés témái mellett tanulhatnak majd többek között a szegénység felszámolásáról, az éhínség megszüntetéséről, a tiszta ivóvíz problémájáról.

A fenntartható fejlődésen belül pedig szerepet kap az óceánok védelme, a tiszta energia. Megtudhatják továbbá azt is, hogyan lehet például fenntartható városokat létrehozni, és hogy mi az a felelős fogyasztás és termelés.

A tanárok felkészítését és képzését 2020 januárjában kezdik meg. Az oktatói segédanyagok összeállításában a Harvard és az Oxford Egyetemek szakértői is részt vesznek.

Fazakas Virág

Minden végzős diáknak 10 fát el kell ültetnie – új törvény a Fülöp-szigeteken

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »