Cukkini zakuszka – tésztára, palacsintába, kenyérre

nov 9 • Fűszer • Impress Magazin

A cukkini zakuszka új íze lehet a gasztronómiai repertoárunknak. Tésztaszósz, töltelék vagy pástétom formájában is felhasználható. Érdemes kipróbálni!

A zakuszka eredetileg Örményországból vagy Grúziából származik, amely Moldován keresztül került Erdélybe. A rengeteg módon variálható ételt hol krémesebben, hol darabosabban készítik el.

Az eredeti recept padlizsánnal és sült paprikával készül, a cukkinis egy könnyebb, lágyabb ízvilágú változat.

Hozzávalók:

– 3 db közepes cukkini
– 2 db sárgarépa
– 2 db vöröshagyma
– 3 gerezd fokhagyma
– 2 db paradicsom
– 1 ek olívaolaj
– 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:

A cukkinit hámozzuk meg, majd vágjuk kis darabokra, és sózzuk be. Pihentessük 10-15 percig, majd nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.

Hámozzuk meg és aprítsuk fel a sárgarépát, és a vöröshagymákat. Pároljuk kevés olajon a cukkinivel együtt néhány percig, majd tegyükhozzá az apróra vágott paradicsomot és a préselt fokhagymát.

Öntsünk hozzá egy kevés vizet, ízesítsük sóval és borssal, majd valamivel később mehet hozzá a petrezselyem is.

Kis lángon főzzük 20 percig. Ha minden zöldség megpuhult, húzzuk le a tűzről, és várjuk meg, amíg kihűl.

Öntsük a zöldséges keveréket egy szűrőbe, és nyomkodjuk ki belőle a maradék nedvességet.

Pépesítsük turmixgépben vagy botmixerrel, majd töltsük kisebb zárható üvegekbe.

TIPP: A hozzávalókat egy kevés olajon sütőben is megsüthetjük, így picit más ízvilágú lesz a végeredmény.

Hogyan fogyasszuk:

1.Szendvicskrémként friss zöldségekkel

A cukkinis zakuszka egyszerűen friss kenyérre vagy pirítósra kenve is fogyasztható, mint egy szendvicskrém vagy pástétom. Friss zöldségekkel tálalva tökéletes reggeli vagy vacsora. Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrás étrendbe is beilleszthető.

2. Zakuszkás palacsinta reszelt sajttal megszórva

A cukkini zakuszka palacsintatöltelékként is felhasználható. Szórjunk a tetejére egy kevés reszelt sajtot, és süssük sütőben pár percig, amíg megolvad a sajt a tetején.

3. Kukoricás zakuszkás tésztaszósz – a „balkán makaróni”

A zakuszka tésztaszószként is megállja a helyét. Kukoricával és reszelt sajttal megszórva, egyfajta balkán makarónit készítehetünk belőle, amely új íze lehet a kulináris repertoárunknak.

5 egészséges vega pástétom – változatos szendvicskrémek reggelire

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »