5 egészséges vega pástétom reggelire

Már 20 • Fűszer • Impress Magazin

Ízletes szendvicskrémek és gabonapástétomok készíthetők tökmagból, napraforgómagból, kesudióból, kölesből és szezámmagból. 

Aszalt paradicsomos tökmagkrém

– 10 dkg tökmag
– 4-5 db aszalt paradicsom
– 1 gerezd préselt fokhagyma
– 1 dl hidegen sajtolt olíva vagy tökmagolaj
– 1 csipetnyi tengeri só

Az aszalt paradicsomot aprítsd össze aprítógéppel, majd keverd hozzá a ledarált tökmagot és az olajat. Ízlés szerint fűszerezd a pástétomot egy kevés sóval, és a préselt fokhagymával.

Mediterrán csicseriborsó pástétom

– ¼ csésze csicseriborsó
– 1 tk tahini (szezámmag krém) vagy 2 ek (növényi)joghurt
– petrezselyemzöld apróra vágva
– 1 tk citromlé
– 1 csipetnyi tengeri só

A csicseriborsót előző este áztasd be, majd másnap főzd meg. Amikor puha lesz, szűrd le és add hozzá a szezámmag pasztát vagy a joghurtot. Ízlés szerint fűszerezd egy kevés sóval, petrezselyemmel és citromlével, majd turmixold simára.

Magyaros köleskörözött

– 10 dkg köles
– 1 vöröshagyma
– pirospaprika
– őrölt bors
– őrölt kömény
– só
– 1 ek. olívaolaj

A kölest 2x-es mennyiségű vízben megfőzzük. Nagyjából 10 perc alatt elkészül. Ha megfőtt, lefedve még állni hagyjuk kicsit, hogy jól megpuhuljon, majd a köleshez adjuk az apróra vágott hagymát, a fűszereket, és egy botmixerrel krémesre keverjük.

Fűszeres napraforgókrém

– 1 marék napraforgómag
– 1 csokor apróra vágott petrezselyem
– 1 ek. hidegen sajtolt olívaolaj
– 1 szelet piros pritaminpaprika
– 1 tk citromlé
– só, bors, kurkuma

Áztasd be előző este a napraforgómagokat, majd másnap szűrd le róla a vizet és egy kevés citromlével és a hidegen sajtolt olajjal turmixold krémesre. Ezt követően add hozzá az apróra vágott pritaminpaprikát, a petrezselyem zöldet és a többi fűszert, majd keverd simára a krémet.

Szezámmagos diókrém

– ½ csésze szezámmag
– ½ csésze darált dió
– apróra vágott petrezselyem
– 1 tk citromlé
– 2-3 ek hidegen sajtolt tökmag vagy olívaolaj
– tengeri só

A szezámmagot pirítsd meg lassú tűzön, majd őröld meg kávédarálóval. Keverd össze a darált dióval, az olajjal, a fűszerekkel, és az apróra vágott petrezselyemmel.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »