A Maijishan Grottoes rejtélye – egy 140 méteres sziklába faragott ősi szentély

okt 23 • Földgömb • Impress Magazin

A Maijishan Grottoes egy hatalmas sziklába vájt buddhista templom Kínában, amely több mint 7200 buddhista szobrot és 1000 négyzetméternyi falfestményt rejt.

A Maijishan Grottoes a sziklaépítészet egyik kiemelkedő példája, Kína egyik leglátványosabb művészeti kincseként emlegetik. A gigantikus faragott szikla a Selyemúttól délre található a Gansu tartományban.

Egy több mint 1500 éves ősi szentély

A 142 méteres sziklatömb oldalába, mintegy 1500 évvel ezelőtt az itt élő szerzetesek üregeket faragtak, melyek imahelyként, szentélyként funkcionáltak. A régészek a több mint 194 sziklába vájt üreget számozással különítették el egymástól. A szikla nyugati és keleti oldalán találhatók ezek a különös látványt nyújtó faragott szentélyek.

A buddhista templom belsejében több mint 7200 buddhista szobor és 1000 négyzetméternyi falfestmény található, falát pedig gigantikus domborművek díszítik.

Maijishan Grottoes buddhista barlang templom

A korai buddhizmus faragott sziklaszentélyei

A sziklaszentélyek eredete a buddhizmus kezdeti korszakára tehető, amikor Indiából először érkeztek a buddhista tanok Kínába.

A Maijishan Grottoes építésének kezdeti dátuma Kr. u 384 és 417 közé tehető, majd az azt követő 12 dinasztián át folyamatosan tovább alakították és díszítették a következő nemzedék tagjai.

A sziklába faragott barlangszentélyek Kína északnyugati részén terjedtek el ebben az időszakban. A Maijishan Grottoes nem az egyetlen ilyen építmény, Gansu tartományban több ehhez hasonló is található.

Maijishan Grottoes buddhista barlang templom

A kőszobrok eredetét máig rejtély övezi

A Maijishan sziklaszentélyben szinte minden szobor agyagból készül. Az agyagszobrok alapanyagához kötőanyagot adtak, hogy a szobrok minél jobban időtállók legyenek.

Néhány barlangban azonban ismeretlen eredetű faragott kőszobrokat is találtak, amelyek puha homokkőből készültek, ennek ellenére ezek is viszonylag jól megőrizték eredeti állapotukat. Ez a tílusú homokkő azonban ebben a térségben nem számít őshonosnak, ezeket a szobrokat egyelőre ismeretlen eredetűnek tartják.

Maijishan Grottoes buddhista templom

Ez idáig nem sikerült megfejteni, hogy kik faragták a kőszobrokat, vagy honnan származnak, és az is ismeretlen, hogy pontosan milyen módszerrel vontatták fel a szobrokat a 142 méter magas szikla barlangjaiba. A 133-as barlang a legérdekesebb, amelyben 23 rejtélyes kőszobor található.

Maijishan Grottoes buddhista templom

A több mint 1500 évvel ezelőtt épült buddhista sziklaszentélyt 1953-ban fedezte fel egy kínai régész csoport, azóta turistalátványosságként működik.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »