5 egészséges vega pástétom reggelire
Egészséges és nagyon finom szendvicskrémek, pástétomok készíthetők tökmagból, napraforgóból, földimogyoróból, csicseriborsóból és kölesből.
Aszalt paradicsomos tökmagkrém
– 10 dkg tökmag
– 4-5 db aszalt paradicsom
– 1 gerezd préselt fokhagyma
– 2-3 ek. hidegen sajtolt olíva vagy egy kevés tökmagolaj
– 1 csipetnyi tengeri só
Az aszalt paradicsomot áztassuk 20-30 percig egy kevés vízben, majd tegyük aprító gépbe a tökmaggal együtt. Öntsünk hozzá egy kevés vizet, egy evőkanálnyi olajat, és keverjük krémesre.
A pástétomot ízlés szerint fűszerezhetjük egy kevés sóval, és préselt fokhagymával, oregánóval, bazsalikommal.
Mediterrán csicseriborsó pástétom
– ¼ csésze csicseriborsó (lehet konzerv is)
– 1 tk tahini (szezámmag krém) vagy 2 ek. növényi joghurt
– 1 ek zöld olajbogyó
– bazsalikom
– 1 tk citromlé
– 1 csipetnyi tengeri só
A csicseriborsót előző este áztassuk be, majd másnap főzzzük puhára. Amikor megpuhult, szűrjük le, és adjuk hozzá a szezámmag pasztát (Tahinit) vagy a joghurtot, és az olajbogyókat. Aprítógéppel keverjük krémes állagúra. A csicseriborsó pástétom ízlés szerint fűszerezhető egy kevés sóval, bazsalokommal és citromlével.
Magyaros köleskörözött
– 10 dkg köles
– 1 vöröshagyma
– pirospaprika
– őrölt bors
– őrölt kömény
– só
– 1 ek. olívaolaj
A kölest 2x-es mennyiségű vízben megfőzzük. Nagyjából 10 perc alatt elkészül. Ha megfőtt, lefedve még állni hagyjuk kicsit, hogy jól megpuhuljon, madj adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a fűszereket, és egy botmixerrel keverjük krémesre.
Fűszeres napraforgókrém
– 1 marék napraforgómag
– 1 csokor apróra vágott petrezselyem
– 1 ek. hidegen sajtolt olívaolaj
– 1 szelet piros pritaminpaprika
– 1 tk citromlé
– só, bors, kurkuma
Áztassuk be előző este a napraforgómagokat, majd másnap szűrjük le róla a vizet. Egy kevés citromlével és a hidegen sajtolt olajjal turmixgéppel vagy botmixer segítségével keverjük krémesre.
Ezt követően adjuk hozzá az apróra vágott pritaminpaprikát, a petrezselyem zöldet és a többi fűszert, és turmixoljuk tovább néhány percig.
Házi földimogyorókrém – isteni finom!
– 10 dkg sótlan, pörkölt földimogyoró
– 2-3 ek Holland kakaópor
– kevés víz
– 1 ek kókuszvirágcukor (vagy bármilyen édesítő/cukor/datolya)
A mogyorót kávédarálóval őröljük meg, adjuk hozzá kakaóport, a kókuszvirágcukrot és egy kevés vízzel keverjük simára botmixer segítségével vagy turmixgéppel. A házi mogyorókrémhez nagyon jól passzol a karamellás aromájú kókuszvirágcukor, isteni finom lesz tőle!
Az őrölt földimogyoró már önmagában is nagyon finom. Egy kevés vegán margarinnal kikeverve akár sós pástétom is készíthető belőle.
Kapcsolódó cikkek
« Torino lesz Olaszország első vegetáriánus városa? Látásjavító szemjóga – fáradt, túlerőltetett szemekre »