Így lehet a fával való fűtés környezetbarát megoldás

okt 24 • LifeStyle • Impress Magazin

A fenntartható életmód kialakítása nagyon sok mindenben megmutatkozhat. Ez alól nem kivétel az sem, hogy a hideg évszakokban milyen fűtési rendszerrel melegítjük fel az otthonunkat.

Közkedvelt alternatíva a fával való tüzelés, de a köztudatban még mindig az a kép él, miszerint nem túl környezetbarát megoldás. Valójában ez csak akkor igaz, hogyha teljesen véletlenszerűen vásárolunk tűzifát. Ha viszont egy kis tudatosságot csempészünk a folyamatba, azonnal megváltozik a helyzet.

A kivágott fa minősége és beszerzési helye kulcsfontosságú

Amikor környezetbarát megoldásokra gondolunk, a fával való tüzelés szinte eszünkbe sem jut. Ennek oka, hogy a fa kivágásának folyamatát vizualizáljuk, és azt elfelejtjük, hogy a felelős erdőgazdálkodás során a hiányt facsemetékkel pótolják. Így nem hogy csökken a faállomány, de pont, hogy növekszik.

Ezenfelül, ha légszáraz tűzifával fűtünk, akkor a fa az elégetése során épp annyi szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyit az élete során megkötött. Ebből következik, hogy a fával való tüzelés a megfelelő körülmények között karbonsemleges. Ennél a pontnál viszont érdemes tisztázni, hogy mit tekintünk megfelelő körülménynek.

A környezetbarát tüzelésnek alapfeltétele, hogy ne kétes forrásból vásároljunk tűzifát! A korábban leírt folyamatból ugyanis jól látszik, hogy csak akkor vagyunk képesek fenntartani egy ideális állapotot, hogyha a körforgást (fa kivágása, facsemete ültetése) nem szakítjuk meg. Ehhez arra is szükség van, hogy mindig egy megbízható kereskedőtől vagy egy felelős erdőgazdálkodásból szerezzük be a tüzelőanyagot.

A fűtési rendszer korszerűsége is számít

A fatüzelésű fűtés kapcsán többek között azért sem egy környezetbarát alternatíva jut eszünkbe, mert hazánkban még nagyon sok helyen találkozhatunk elavult fűtőberendezésekkel. A korszerűtlen rendszerekre ugyan már létezik szabályozás, de még mindig nagy számban jelen vannak. Ez azért probléma, mert az idejétmúlt készülékek gyakran még az 50%-os hatásfokot sem érik el, így a hőenergia nagyobb százaléka kárba veszik.

A helyzet viszont könnyedén orvosolható, és ehhez még csak arra sincs szükség, hogy a legmodernebb és legdrágább fűtési rendszer mellett döntsünk. Napjainkban azok a vegyestüzelésű kazánok is elérik a 80%-os hatásfokot, amik olcsóbb lehetőséget biztosítanak az otthonunk fűtőberendezéseinek korszerűsítésére.

Tájékozódjunk a tüzelőanyag típusáról!

A tüzelőanyag típusait is érdemes számításba venni, mert egy korszerű berendezés megfelelő működéséhez szükség van a körültekintő választásra. Napjainkban a keményfából készült légszáraz brikettek és pelletek a legnépszerűbb alternatívák, hiszen elsősorban a fa típusa és nedvességtartalma biztosítja a gazdaságos, hatékony és egyben környezetbarát fatüzelést.

Célszerű például azok közül a keményfa típusok közül válogatni, amiknek fűtőértékük kifejezetten magas – ilyennek számít a bükkfa, a kőrisfa, a cserfa, de a gyertyán is. Emellett érdemes tudni, hogy a tüzelésre alkalmas légszáraz fafajták optimális nedvességtartalma 15-20%. Minél magasabb ez az érték, annál jobban romlik a fűtőérték is. Ebből a szempontból megintcsak fontos, hogy honnan vásároljuk meg az otthon melegét biztosító alapanyagot.

Amit a tűzifa tárolásáról tudni érdemes

Miután a fűtési rendszert korszerűsítettük, és a megfelelő tüzelőanyagot is kiválasztottuk, akkor már csak egy feladatunk maradt: a tüzelésre szánt fa megfelelő tárolása. Az első szabály, hogy mindig felaprítva tároljuk őket egy csapadékmentes helyen! Arra is figyeljünk oda, hogy a fakupac jól tudjon szellőzni, ezzel is elősegítve a száradást.

A farakást nem szabad közvetlenül a földre helyezni vagy a fal mellé pakolni, mert úgy még több nedvességet szív magába! Mindig raklapra, és a faltól minimum 10 centiméterre kell elhelyezni!

Fával is lehet környezettudatosan fűteni

A fával való tüzelést környezetbarát módon is meg lehet közelíteni, de ehhez a vevői oldalról is szükség van a tudatos hozzáállásra. Az első és legfontosabb szempont, hogy olyan legális helyről jussunk hozzá a tüzelőanyaghoz, ahol minden fontos dolgot ellenőrizni tudunk.

Erre kitűnő példa a fakupac.hu, amelynek telephelyén a minőségi árut körhálós kalodában, a legjobb körülmények között tartják. Továbbá áraikat erdei köbméterben (azaz a szakma által elfogadott mértékegység szerint), térfogatban határozzák meg – így senkinek nem kell attól tartania, hogy átverés áldozata lesz.

Végül fontos megemlíteni, hogy felelős erdőgazdálkodás lévén értékrendjük egyik alappillére a környezettudatosság, ami hatalmas előrelépést jelent a tudatos mindennapok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »