A TOP10 kerékpárbarát város 2022-ben – ahol a legtöbben bicikliznek

okt 25 • LifeStyle • Impress Magazin

Melyek a leginkább kerékpárbarát városok, amelyek élen járnak a zöld közlekedés terén? A Top 10-ből 9 Európában van.

A közlekedés zöldítése a globális felmelegedés csökkentésére tett erőfeszítések egyik fontos lépése világszinten, ugyanis az iea.org szerint a közlekedési ágazat felelős a globális szén-dioxid kibocsájtás egynegyedéért.

A kerékpáros közlekedés aránya azonban ennek ellenére igen alacsony, világszinten a napi utazások mindössze 5%-át teszik ki.

De melyek a leginkább kerékpárbarát városok, amelyek élen járnak a biciklis közlekedés terén? Az idei Global Bicycle Cities Index szerint elsöprően Európában találhatók.

Akik élen járnak a zöld közlekedés terén…

A felmérés 6 fő paraméter alapján rangsorolta a világ 90 városát. Megvizsgálták a kerékpárhasználók százalékos arányát, hogy az adott városban mennyire biztonságos a biciklis közlekedés, többek között a biciklis balesetek és a kerékpárlopások száma alapján.

Mennyire kiépített a város biciklis infrastruktúrája, van-e közösségi kerékpárrendszer, illetve szerveznek-e zöld közlekedéshez köthető különleges eseményeket, például autómentes napokat, biciklis felvonulásokat. Az is számított, hogy az időjárási viszonyok mennyire kedvezőek a biciklis közlekedés szempontjából.

A listavezető 10 város közül 9 Európában van

Az idei „biciklis-barát város”ranglistát döntően az európai városok vezették, főként a minőségi kerékpárutaknak és a kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően.

Az Egyesült Államokból egyetlen város sem került be a top 10-be, de még a top 20-ba sem. Mindössze néhány került be a listán szereplő 90 város közé. San Francisco (39.), Portland (41), Seattle (50), Washington DC (53), Los Angeles (57), Boston (61), New York (67), Chicago (71) és Detroit (72).

10. Hannover, Németország

Hannover Németország egyik kiemelt kerékpáros városa, amely a 2022-es Globális Kerékpárbarát városok listájának 10. helyén áll. Ezt az elismerést elsősorban a minőségi kerékpárutaknak, és a biciklis-barát infrastruktúrának köszönheti. Hannoverben mindezeken felül számtalan kerékpározást népszerűsítő eseményt, például autómentes napokat is szerveznek.

9. Bréma, Németország

Bréma egy másik népszerű biciklis város Németországban. Kiemelkedő a kerékpárutak száma és minősége, melyek keresztbe kasul átszelik, és a környékbeli településekkel is összekötik a várost.

Bréma az első német város, amely egy egész „kerékpáros-övezetnek” ad otthont a Neustadt kerületben, ahol a kerékpárosok élveznek előnyt. Az egész régióban bevezették a 30 km/óra sebességkorlátozást az autósok számára, és megengedett az egymás melletti kerékpározás is, ami még élvezetesebbé, ezáltal vonzóbbá teszi a biciklis közlekedést.

8. Bern, Svájc

A „kerékpár-barát városok” ranglista 8. helyen egy európai főváros áll, Bern áll, ami egy igazán rendkívüli eredmény. Svájc fővárosa sokat invesztál a minőségi kerékpáros infrastruktúra kiépítésébe, és különösen magas pontszámot ért el a kerékpármegosztás terén is. A városban rendkívül alacsony a biciklis-balesetek száma, ami azt mutatja, hogy a svájci fővárosban biztonságos a kerékpáros közlekedés. Autómentes napokat itt is rendszeresen szerveznek.

7. Hangzhou, Kína

Íme egy váratlan meglepetés. A kínai Hangcsou az egyetlen nem európai város, amely szerepel a kerékpár-barát városok ranglistájának top 10-es listáján. Ezt az eredményt többek között annak köszönheti, hogy kimagasló a városban a kerékpárt használók száma. A lakosság mintegy 30%-a napi szinten biciklivel közlekedik. A város a kerékpármegosztás terén is magas pontszámot ért el.

6. Malmö, Svédország

Skandinávia egy igazán környezetbarát térsége a világnak, ahol kimagaslóan magas a kerékpárt használók száma is. Svédország harmadik legnagyobb városa, Malmö azért került be a top10-be, mert az az ország egyik legjobban kiépített kerékpáros infrastruktúrával büszkélkedik, valamint a biztonság tekintetében is élen járnak, amit a különösen alacsony biciklis-balesetek száma mutat.

5. Amszterdam, Hollandia

A hollandok egy igazi kerékpáros nemzet. Zöld közlekedést tekintve példamutató az egész világ számára. Nem véletlen, hogy Amszterdam az 5. helyen végzett a legjobb biciklis városok ranglistáján.

A holland főváros minden szempontból kedvez a kerékpáros közlekedésnek, éppen ezért olyan népszerű a hollandok körében a kerékpározás.

4. Koppenhága, Dánia

A dán főváros is rendkívül előkelő helyezést ért el a 2022-es Global Bicycle Cities Index listáján. A kerékpárosok számára nagyon kedvező feltételeket teremtettek minőségi kerékpárutak kiépítésével, valamint az egyik legbiztonságosabb hely a biciklis közlekedés szempontjából, mivel alacsony a balesetek és a kerékpár lopások száma. A legtöbb kerékpáros még a hosszú és kemény tél alatt is kerékpárral jár.

3. Antwerpen, Belgium

A belga kikötőváros a dobogó 3. helyezettje, amely ugyan a macskaköves utcái miatt, nem szerzett erős pontszámokat a kerékpárutak minőségét tekintve, a kerékpármegosztó rendszere és a kerékpárosok aránya azonban kimagasló. A város rendszeresen szervez autómentes vasárnapokat is a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére.

2. Munster, Németország

Munster a világ egyik legjobb kerékpáros városa, ahol kimagasló a kerékpárral közlekedők száma. A jó minőségű kerékpárutaknak, valamint a kerékpározást népszerűsítő események köszönhetően a lakosság mintegy 39 százaléka naponta kerékpározik! Ezzel az arányszámmal a német város elsöprő eredményt tudhat magának.

1. Utrecht, Hollandia

A világ legjobb biciklis városa első helyezettje 2022-ben egy holland város, Utrecht lett. Ami nem meglepő, hiszen Hollandiában a legmagasabb a kerékpározás aránya a világon.

Utrecht minden szempontból előnyös és biztonságos a kerékpárosok számára, ahol a lakosságának több mint fele (51 százalék) napi szinten biciklivel közlekedik.

Egy új felmérés szerint, ha mindannyian úgy kerékpároznánk, mint a hollandok, a világ szén-dioxid kibocsátása évente közel 700 millió tonnával csökkenne. Ez a szám meghaladja a legtöbb ország teljes szénlábnyomát!

Fazakas Virág (képek: freepik)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »