A világ legnagyobb geotermikus lagúnája épül Kanadában – energiafüggetlen falvakkal

okt 27 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A lagúnafalvak teljesen önellátóak és energiafüggetlenek lesznek. Az összes otthon meleg vizét és fűtését geotermikus energia biztosítja.

A kanadai Charlevoix-ban egy gigantikus geotermikus lagúnát hoznak létre, amely megújuló energiával látja el a köré épülő falvak napelemes faházait. Az ingatlanok meleg víz ellátását és fűtését is a geolagúna biztosítja, megújuló energiával.

Az ötlet megálmodója és kivitelezője is egyben a quebeci székhelyű geoLagon cég. A tervezőket a híres izlandi Kék lagúna inspirálta, melyhez hasonlót szeretnének létrehozni Kanada több régiójában, írja a designboom.

A lagúna egy geotermikus hőtároló és fűtési rendszer

A hatalmas 12 000 négyzetméteres területen elhelyezkedő szabadtéri lagúna csak kinézetét tekintve lesz hasonló a Kék Lagúnához. A kanadai termáltó az izlandival ellentétben egy mesterségesen létrehozott hőtározó, egyfajta gigantikus hőtartály lesz, melynek fő célja a környező lakóházak megújuló erőforrásból való energiaellátása.

A geoLagon egy új, szabadalmaztatás alatt álló geotermikus hőtározó és fűtési rendszer, amely egész évben 39 Celsius fokon tudja tartani a víz hőmérsékletét, meleg vizet és fűtést biztosítva a környékbeli házaknak.

(fotó: geoLagon)

Energiafüggetlen és önellátó lagúnafalvak

A geolagúnák köré 300 modern faházból álló, teljesen energiafüggetlen falvak épülnek, melyek energiaellátását napenergia, meleg víz ellátását és fűtését pedig a lagúna geotermikus hője biztosítja.

A gyönyörű lagúna körül sorakozó geometrikus formatervezésű faházak tökéletes szigetelést kapnak, így téli-nyári tartózkodáshoz is megfelelnek.

(fotó: geoLagon)

Megújuló energiamix működteti

A mesterségesen létrehozott hőtározó lagúnaalatt egy hatalmas hőtározó épül, amelyet egy geotermikus, biomassza és napelemes technológiából álló komplex energia-ökoszisztéma működtet.

A faházakra telepített napelemek biztosítják a hőszivattyúk megújuló energiával történő áramellátását. Az új lagúnafalvak teljesen környezetbarát lakóközösségek lesz, egyfajta ökofalvak.

Nemcsak energiafelhasználás tekintetében lesznek fenntarthatóak, hanem vízgazdálkodás terén is. A lagúnafalvakban létrehozott esővíz újrahasznosító technológia és szűrőrendszer 90-95 százalékkal csökkenti a talajvíz felhasználást is.

Más technológiák alkalmazásával, például a csatorna hővisszanyerésével a geoLagon közösségek energiatermelővé is válhatnak.

(fotó: geoLagon)

Charlevoix után a geoLagoon további három ilyen lagúnát tervez Laurentidesben, Lanaudière-ben és a keleti településeken. Az első telephely építése várhatóan 2023 márciusában kezdődik.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »