HIRDETÉS

A Föld legszínesebb képződményei – a Danxia hegyek

Már 4 • Földgömb • Impress Magazin

A Danxia hegység egy különleges geológiai csoda, melynek hullámzó, “festékfoltos” hegyvonulatai a Világörökség védett természeti értékei közé tartoznak. 

A Danxia hegyek különleges, színpompás földformát jelentenek, ahol a homokkő rétegek jól elkülönülnek egymástól változatos, hol csíkos, hol hullámzó formákat alkotva. Kínában több mint 780 vidéken fedeztek fel danxia felszínformát, melyek közül hat régió a Világörökség része lett.

0011

Különleges geológiai képződmény

A „danxia” kifejezés egyedülálló, egy minden mástól eltérő, színes felszínformát jelent; „rózsaszínű felhő” vagy „vörös napsugár” a jelentése. A Danxia földforma névadója a Danxia hegy, mely az egyik legszebb és leghíresebb példája a színpompás Danxia földformának.

22

A geológusok az 1920-as években használták először a Danxia földforma kifejezést, ekkor kezdték kutatni a különleges jelenség okát és előfordulását. Ettől kezdve a danxia felszínforma világszerte ismert fogalom lett. Kínában már több mint 780 vidéken fedeztek fel danxia felszínformát. Ezek közül hat régió a Világörökség része.

33

A Világörökség része

A különleges természeti jelenséget 2010-ben nyilvánították a Világörökség részévé, mely a világ talán legszínesebb geológiai képződménye. A több száz méter magas színes sziklák a homokkő és egyéb ásványi anyagok rétegekben való kikristályosodásának az eredménye, melyek 24 millió évvel ezelőtt alakultak ki.

44

Tornyok, oszlopok, színes szurdokok

A szokatlanul színes sziklákból később a szél, az eső és a különböző természeti erők változatos formákat faragtak ki. A Danxia vidékeken mintás tornyok, oszlopok és színpompás szurdokok láthatók mindenféle méretben.

55

A 6 legismertebb Danxia régió

A Világörökség összesen hat nagyobb Danxia régiót jegyez Kínában: a Langshan és Wanfo hegységeket (Hunan tartomány), Danxia hegységet (Guagdong tartomány), Taining és Guanzhi hegységeket (Fujian tartomány), Longhu és Guifeng hegységeket (Jiangxi tartomány), Jianglang hegységet (Zhejiang tartomány), Chishui hegységet (Guizhou tartomány).

66

A hat Danxia régió területén, összesen több mint 73 ezer hektárnyi földterületen láthatók ezek a különleges csíkos, mintás, festékfoltos sziklaképződmények.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »