Több millió védett tőzike virágzik a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

márc 4 • LifeStyle • Impress Magazin

A Fertő-Hanság Nemzeti Park magyarországi területén lévő védett tőzikeerdő a becslések szerint 13-17 millió tövet számlál, melyek tavasszal hófehérbe borítják a tájat.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park egyike Magyarország nemzeti parkjainak. Fertő–Hanság Nemzeti Park területe Magyarországon 23 731 hektár, míg Ausztriában a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park 10 500 hektár. A Fertő-táj nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy 1979-ben bioszféra rezervátummá nyilvánították, 1989-től pedig a Ramsari Egyezmény nemzetközi jelentőségű vadvizei között is számon tartják.

003

Védett tőzikeerdő a Nemzeti Parkban

A Répce folyó mellett elterülő Csáfordjánosfa egyik nevezetessége a védett, tőzikés erdő. A Répce folyó tavasszal elönti a Tőzike tanösvényt, az ártéri területek több száz éves tölgyeit, majd a víz levonultával nagy tömegben virít az apró harangokból álló védett tavaszi tőzike.

002

Az erdőben a 150-200 éves kocsányos tölgyek és magas kőrisek alatt kora tavasszal milliónyi tavaszi tőzike virágzik. A tőzikék fehér tengerét a tavaszi csillagvirág és az odvas keltike színes virágai törik meg.

004

Tőzikés hétvégék március 11-től

A csáfordi erdőben kialakított 4 kilométer hosszú tanösvényen a látogatók a kihelyezett tájékoztató táblákról megismerhetik a virág jellegzetességeit, az erdő és a Répce folyó életét. Részletes információk a Fertő-Hanság Nemzeti Park weboldalán.

005

Tihanyi Petra/ Fotók: vaskarika.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »