Egy ősi civilizáció nyomai a sivatagban

jan 8 • Földgömb • Impress Magazin

Hatalmas faragott sziklatömbök, félbehagyott és befejezetlen emlékművek, és több mint 100 monumentális sír található elszórva a kopár sivatag mélyén…

A Világörökség részét képező Madáin Szálih metropolisz egy rendkívül fejlett ókori civilizáció hátrahagyott emléke, Szaúd-Arábia északnyugati részén az al-Ulai oázis közelében, mely Petra városa után a nabateusok legfontosabb központjakén ismert.

11

Az iszlám-kor előtti magasan fejlett civilizáció

Az ókori Arábiában élt nabateus törzs az i. e. 6. században a sivatagos területek felé vándorolt, majd jellegzetes, vándorló nomád életformájával felhagyva, magasan fejlett, vegyes etnikai összetételű civilizációt hozott létre. A Negev-sivatagban történt letelepedésüket követően itt jellegzetes, a sivatagi viszonyokhoz jól igazodó mezőgazdálkodást alakítottak ki. Megragadva a sivatag által nyújtott feltételeket, luxuskörülményeket alakított ki ezen a helyen.

12

Egyedülálló kultúra

A nabateusok kultúrája nemcsak abban a tekintetben volt egyedülálló, hogy egy évezreden keresztül sikerült fennmaradnia a mostoha sivatagi körülmények között, hanem abban is, hogy képes volt különböző idegen kultúrák hatását befogadni és egyidejűleg integrálni is, anélkül, hogy identitásukat és kulturális különállásukat feladni kényszerültek volna.

13

14

Fejlett vízgazdálkodás a sivatagban

A nabateus civilizáció egyik legsajátosabb vonása az, hogy képes volt kihasználni és saját előnyére fordítani a sivatagi körülmények nyújtotta rendkívül kedvezőtlen életfeltételeket. Fejlett vízgazdálkodásuk és a természet erőinek kiaknázása egészen kivételes mérnöki képességekre vallott.

15

Igyekeztek elkerülni a katonai konfliktusokat

A nabateusok – délről északra irányuló lassú vándorlásuk során – hozták létre a sivatagi kereskedelmi útvonalakat a tengeri kereskedelem kiküszöbölésére, s ezt egészen az iszlám terjeszkedésének előretöréséig meg is tartották. Igyekeztek elkerülni a katonai konfliktusokat, és bár rendelkeztek saját hadsereggel, a katonákat gyakorlatilag soha nem használták hódító törekvések megvalósítására.

17

Az ősi városrész még homok alatt van

Maga a település középen van, sok nagyméretű sziklával körülvéve. A 10 km² nagyságú területen mintegy 80, többnyire jó állapotban tartott temetkezési létesítmény megjelenése – azok homlokzatainak kialakítása révén – különleges hatást nyújt, ezzel is a mindenkori építtetők gazdagságára utalva. A területének középső része még jelenleg is legnagyobb részt homoktakaró alatt van.

18

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »