A gomba D-vitamin tartalmát az ötszörösére lehet növelni egy egyszerű módszerrel

márc 18 • LifeStyle • Impress Magazin

Gomba fogyasztásával ugyanannyi D-vitaminhoz juthatunk, mintha D-vitamint szednénk, a Bostoni Orvosi Egyetem felfedezése szerint.

A napi D-vitamin szükségletet már 10 dkg gomba (kb. 3 db csiperke) elfogyasztásával is fedezni tudjuk, egy egyszerű módszerrel ugyanis az ötszörösére lehet növelni a gombában lévő D-vitamin mennyiséget.

Napfény hatására megtöbbszöröződik a gomba D-vitamin tartalma

Érdekes felgedezésre jutott a Bostoni Orvosi Egyetem kutatócsoportja a gombákkal kapcsolatosan. Kiderült, hogy napfény hatására jelentősen megnő a D-vitamintartalmuk. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy a gombákat 1 órára kitesszük a napra, hogy UV-fény érje őket, és kb fél óra elteltével beindul a D-vitamin termelődése.

Az emberi bőrhöz hasonlóan a gombákban is D-vitamint termelődik UV-fény hatására. Ez a folyamat akkor is beindul, ha a gombákat már leszedték.

A vizsgálatban 30 egészséges felnőtt vett részt akik vagy 2000NE D2 vitamint, vagy 2000NE D3 vitamint, vagy 2000NE D2 vitamint tartalmazó gombát kaptak naponta egyszer 12 téli időszakra eső hét alatt. A vizsgálat előtt rögzítették a résztvevők D-vitamin szintjét, amelyek hasonlóak voltak a három csoportban.

A kutatás végén a három csoport tagjainak D-vitamin szintje egyformán magas volt, ami azt jelenti, hogy gombával is fedezhetjük a vitaminszükségletünket.

Bármelyik gombát választhatjuk – mindegyik képes erre

A D-vitaminkészletünk feltöltése érdekében bármelyik gombát választhatjuk, mivel a gombák összes fajtájára igaz, hogy napfény hatására megsokszorozódik a bennük lévő D-vitamin. Egyszerűen ki kell venni a gombákat a csomagolásból, és 1 órára kitenni őket a napra.

A hivatalos ajánlás szerint napi D-vitamin szükséglet 2000 NE. 10 dkg gombában mindössze 400 NE van, egy óra napoztatás után azonban már eléri a 2000 NE mennyiséget.

Főzés hatására nem csökken a D-vitamin

Mivel főzés hatására nem csökken az ételek D-vitamin tartalma, ezért a napoztatott gombákat főzve vagy sütve is fogyaszthatjuk, a szervezetünk biztos, hogy elegendő D-vitaminhoz jut.

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, a szervezet képes tárolni, de 2-3 hónap alatt vitaminhiányos állapot alakulhat ki pótlás nélkül. Ezért fontos, hogy – ha nem is minden nap – , de legalább heti két-három alkalommal fogyasszunk D-vitamint tartalmazó ételeket is.

Forrás: ScienceDaily

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »