Egy ősi civilizáció nyomai – gyönyörű faragott sziklatömbök elszórtan a sivatagban

márc 20 • Földgömb • Impress Magazin

A Madáin Szálih metropolisz területén található több mint száz, gyönyörűen kifaragott sziklasír egy ősi civilizáció emlékét őrzi a homoksivatagban.

Madáin Szálih városa Szaúd-Arábia legjelentősebb, iszlám-kor előtti kulturális emlékeinek számítanak. Hatalmas faragott sziklatömbök, félbehagyott és befejezetlen emlékművek, és több mint 100 monumentális sír található elszórva a kopár sivatag mélyén…

Fejlett civilizáció letűnt nyomai..

Szaúd-Arábia északnyugati részén levő Madáin Szálih városa az ókorban a nabateusok és szamúdok  által lakott kalmár-metropolisz volt az i. e. 1. és az i. sz. 1. századokban.

A térség a száznál több sziklába vájt monumentális sírépítményéről híres. A Világörökség részét képező Madáin Szálih metropolisz egy rendkívül fejlett ókori civilizáció hátrahagyott emléke, Szaúd-Arábia északnyugati részén az al-Ulai oázis közelében.

A Madáin Szálih metropolisz a nabateusok második legfontosabb központjaként ismert Petra városa után.

A Madáin Szálih metropolisz egy ősi civilizáció emlékét őrzi a homoksivatagban.

Hatalmas faragott sziklatömbök, félbehagyott és befejezetlen emlékművek

Az ókori Arábiában élt nabateus törzs az i. e. 6. században a sivatagos területek felé vándorolt. Majd jellegzetes, vándorló nomád életformájával felhagyva, magasan fejlett, vegyes etnikai összetételű civilizációt hozott létre.

A Negev-sivatagban történt letelepedésüket követően itt jellegzetes, a sivatagi viszonyokhoz jól igazodó mezőgazdálkodást alakítottak ki. Megragadva a sivatag által nyújtott feltételeket, luxuskörülményeket alakított ki ezen a helyen.

A Madáin Szálih metropolisz egy ősi civilizáció emlékét őrzi a homoksivatagban.

Egyedülálló kultúra

A nabateusok kultúrája nemcsak abban a tekintetben volt egyedülálló, hogy egy évezreden keresztül sikerült fennmaradnia a mostoha sivatagi körülmények között. Abban is rendkívüli, hogy képes volt különböző idegen kultúrák hatását befogadni és egyidejűleg integrálni is, anélkül, hogy identitásukat és kulturális különállásukat feladni kényszerültek volna.

A Madáin Szálih metropolisz faragott szikjasírjai a homoksivatagban.
A Madáin Szálih metropolisz faragott szikjasírjai a homoksivatagban.

Fejlett vízgazdálkodás a sivatagban

A nabateus civilizáció egyik legsajátosabb vonása az, hogy képes volt kihasználni és saját előnyére fordítani a sivatagi körülmények nyújtotta rendkívül kedvezőtlen életfeltételeket. Fejlett vízgazdálkodásuk és a természet erőinek kiaknázása egészen kivételes mérnöki képességekre vallott.

A Madáin Szálih metropolisz faragott szikjasírjai a homoksivatagban.

Igyekeztek elkerülni a katonai konfliktusokat

A nabateusok – délről északra irányuló lassú vándorlásuk során – hozták létre a sivatagi kereskedelmi útvonalakat a tengeri kereskedelem kiküszöbölésére. Ezt egészen az iszlám terjeszkedésének előretöréséig meg is tartották. Igyekeztek elkerülni a katonai konfliktusokat, és bár rendelkeztek saját hadsereggel, a katonákat soha nem használták hódító törekvések megvalósítására.

A Madáin Szálih metropolisz faragott szikjasírjai a homoksivatagban.

Az ősi városrész még homok alatt van

Maga a település középen van, sok nagyméretű sziklával körülvéve. A 10 km² nagyságú területen mintegy 80, többnyire jó állapotban tartott sziklába vájt temetkezési létesítmény megjelenése különleges látványt nyújt. Elsősorban azok homlokzatainak kialakítása révén.

A Madáin Szálih metropolisz faragott szikjasírjai a homoksivatagban.

Az ősi város területének középső része azonban még jelenleg is legnagyobb részt a sivatagi homoktakaró alatt van.

Fazakas Virág

Petra a sziklába vájt város – rejtekhely a sivatag mélyén

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »