Hajókönyvtár viszi az olvasnivalót Svédországban a kisebb szigetek lakóinak

nov 9 • Kult & Art • Impress Magazin

A svédek minden állampolgár számára egyenlő hozzáférést biztosítanak az oktatáshoz és a tudáshoz. A vízi hajókönyvtár is egy pozitív példa erre.

Svédországban 1953 óta működik a vízen úszó lebegő hajókönyvtár (bokbåten), amely évente kétszer többezer könyvet szállít a távoli szigetek lakóinak. Olyan településekre juttatnak el könyveket, ahol nincsen könyvtár, írja az mnn.com.

23 szigetet érint az úszó könyvtár

A Stockholmi Könyvtári Szolgálat által üzemeltetett hajókönyvtár évente kétszer – ősszel és tavasszal – indul útnak, és egy héten keresztül szállítja a könyveket 23 Svédországhoz tartozó kis szigetre.

Amikor a könyvtárhajó megérkezik egy szigetre, a kikötőkben már kisebb tömeg várja. Amint kiköt a hajó, az embereket felengedik a fedélzetre, ahol nagyjából másfél-két órájuk van arra, hogy visszaadják a kiolvasott könyveket, majd böngésszenek a legújabb kiadványok között.

Úszó hajókönyvtár Svédországban

Rendelni is lehet könyveket – a hajó azokat is elhozza

Az úszó könyvtár mintegy 3000 könyvvel cirkál a szigetek között, és olyan könyveket is kiszállít, amelyeket megrendelés útján kértek a lakók.

A hajón három-négy önkéntes dolgozik felváltva, akik szerint az olvasók körében a bestseller könyvek a legnépszerűbbek.

Úszó hajókönyvtár Svédországban
Úszó hajókönyvtár Svédországban

Hangulatos a könyvtár kialakítása

A hajóban kialakított könyvtár barátságosan van berendezve. Fa polcokon sorakoznak a könyvek, és a kihelyezett nagy asztalok körül lehet olvasgatni.

Mindenféle témában lehet könyveket kölcsönözni. A fedélzeten vannak gyerekkönyvek, népszerű thrillerek, nagy képes kiadványok, történelmi, tudományos témájú könyvek, valamint számtalan kézműves-, szakácskönyv és hangoskönyv közül is lehet válogatni.

A lakók által megrendelt könyveket pedig egy külön dobozban tárolják, az arra kijelölt helyen lehet átvenni őket.

Úszó hajókönyvtár Svédországban
Úszó hajókönyvtár Svédországban

Svédországban mobil könyvtárbuszok is üzemelnek

A különleges hajókönyvtár mellett Svédországban mobil könyvtárbuszok is üzemelnek, amelyek a vidéki közösségeknek szállítanak könyveket.

A hajókönyvtárat eredetileg a halászok és a szigeteken dolgozók számára indították el. Később bővítették ki a lakók számára is, mivel kiderült, hogy milyen nagy igény van arra, hogy e-könyvek helyett valódi könyveket olvassanak az emberek.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »