A Föld könyvtára

ápr 26 • Kult & Art • Impress Magazin

Különleges földbe rejtett könyvtár található egy japán kisvárosban: ez a Föld könyvtára, amely meghitt és természetközeli búvóhelye a könyvimádóknak.

A Boso-félszigeten található Kisarazu egy különleges kisváros Japánban. A mindössze 136 023 lakosú település számos szokatlan látnivalóval büszkélkedhet. Többek között itt veszi kezdetét az Aqua Line autópálya, amely a tenger alatt vezet, és itt épült meg egy érdekes, földbe rejtett könyvtár, a „Föld könyvtára”.

Rejtett könyvtár a föld alatt

A félszigeten található különös könyvtárat a Hiroshi Nakamura & NAP építész-iroda tervezte, melynek megépítéséhez egy kietlen mezőgazdasági területet alakítottak át zöldellő, buja völggyé, valamint a közeli, Anya-tó melletti természetes környezetet is helyreállították.

„Célunk az volt, hogy helyreállítsuk azt elhagyatott kisvölgyet, amely a gazdák által Anya-tónak nevezett tóhoz vezet, és úgy gondoltuk, hogy az építménynek nem a megművelt talajt kell elfoglalnia, hanem organikusan kell léteznie a talajban lévő növények és mikroorganizmusok között”.

Felülnézetből egy vízcseppet formáz…

A könyvtár épületét úgy tervezték, hogy zavartalanul illeszkedjen a helyreállított természeti tájképébe, elrejtve a föld alatt.

Az épület bejárata előtt egy vízcsepp formájú udvar lett kialakítva, az itt húzódó ösvényen keresztül juthatunk el a föld alatti könyvesházba. A földben rejtőző, zöldtetős épületből felülnézetből mindössze ennyi látható…

Méhsejtszerű könyvespolcrendszer

Maga az épület egy gúla alakú építmény, melynek kupolát formázó födémtetejét teljes egészében a döngölt földtámfal támasztja alá. A padló, a falak és a mennyezet mind földből lettek kialakítva, tetejét pedig ültetett gyep borítja.

A központi olvasóterem igazán érdekes látványt nyújt, ahogy a könyvek méhsejtszerű elrendezésben terítik be a falakat, a padlótól egészen a plafonig. A „könyvespolc-fal” néhány ajtót is tartalmaz, melyeken keresztül további kisebb szobába lehet eljutni.

Kis olvasó „zugok” a könyvespolcok között

A csepp alakú udvarról nyíló hall ívelt elrendezésű polcaiban kisebb, lépcsős olvasófülkék lettek kialakítva a könyvek között, ahol a japán gyerekek előszeretettel olvasnak törökülésben.

A belső mennyezeti magasságokat a talaj lejtése határozza meg, így vannak olyan alacsony belmagasságú, rejtett helyiségek is, amelyekbe csak gyerekek léphetnek be. A legmélyebb részen pedig van egy külön terem a történetmeséléshez, ez a történetmesélés csarnoka.

A tetőn lévő elhúzható nyílás természetes fényt, szellőzést és megfelelő légáramlást biztosít a kis föld alatt megbújó könyvtárnak.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »