Svédországban a véradók SMS-t kapnak, amikor a vérük megmentette egy ember életét

dec 9 • LifeStyle • Impress Magazin

A véradás ösztönzésére a svédek bevezettek egy visszajelző rendszert. A donorokat SMS-ben tájékoztatják, amikor a vérük megmentette valakinek az életét.

A véradás mértéke évről évre csökkenő tendenciát mutat világszerte. Svédországban is problémát jelent a vérkészletek stabilan tartása, ezért egy érdekes módszert találtak ki arra, hogy ösztönözzék az embereket a véradásra, írja az independent.co.uk.

„A véred épp most mentette meg valakinek az életét…”

Egy speciális rendszer kifejlesztésével a Svéd Véradási Szolgálat nyomon tudja követni az aktuális vérkészleteket, valamint azt is, hogy egy donor által leadott vér, hol és mikor kerül felhasználásra.

Amikor egy adományozott vér felhasználásra kerül – vagyis egy beteg megkapja – SMS-ben tájékoztatják a donort, hogy a vére egy ember segítségéül szolgált.

Véradás Svédországban sms küldés

Így ösztönzik az embereket a véradásra

Az emberek először egy „köszönöm” üzenetet kapnak a véradást követően, majd újabb SMS-t akkor, amikor a vérük ténylegesen felhasználásra került egy jórház sürgősségi osztályán.

Folyamatosan próbálunk új módszereket fejleszteni, arra, hogy kifejezzük a donorok felé a véradás fontosságát” – mondta Karolina Blom Wiberg, a Stockholmi Vérszolgálat kommunikációs igazgatója.

„Az SMS-ben küldött visszajelzés egy jó módszernek bizonyult, az embereket nagyon pozitívan fogadták” – tette hozzá.

A pozitív visszajelzés motiváló ereje…

A Véradási Szolgálat szerint a rendszer nagyon bevált. „Az SMS-ben küldött tájékoztatás és a pozitív visszajelzés, ugyanis arra ösztönzi az embereket arra, hogy újra eljöjjenek vért adni.”

A módszer híre a közösségi médiában is gyorsan terjedt. Sok ember kezdett beszélni a barátaival arról, hogy milyen kedves gesztusnak tartják ezt a visszacsatolást, így még többen kedvet kaptak a véradáshoz.

„Nagyon jó érzés, amikor megtudod, hogy a véred segített egy beteg embernek, vagy, hogy akár megmentette valakinek az életét” – mondta Blom Wiberg.

A programot 2013-ban indították el Stockholmban, a pozitív fogadtatás hatására pedig mára az egész országban működik. Néhány éve az Országos Vérellátó Szolgálat hazánkban is bevezetett hasonló szolgáltatást.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »