HIRDETÉS

Rómában PET palackkal lehet „fizetni” a metrójegyért

dec 10 • ÖKO-világ, top cikkek • Impress Magazin

Rómában olyan jegyautomatákat szereltek fel a metrókban, amelyekből nem pénzért, hanem műanyag PET palackért lehet metrójegyet vásárolni.

A római tömegközlekedési rendszerben bevezették a „hulladékért metrójegy” programot a műanyaghulladék csökkentésére, adta hírül az Euronews.

A program lehetőséget ad arra, hogy az emberek az összegyűjtött műanyag flakonokat metrójegyre váltsák be.

A kezdeményezés lényege, hogy „minél több hulladékot gyűjtesz össze, annál többet utazhatsz”. Így inspirálják a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésre.

Minél több szemetet hasznosítasz újra – annál többet utazhatsz

A „hulladékért jegy” automaták minden egyes PET palackért 5 cent értékű jóváírást számolnak fel. Az összesítés után pedig a My Cicero alkalmazáson keresztül a felhasználók számlájára kerül az összeg, amelyet bármely jegypénztárnál busz- vagy metrójegyre lehet váltani.  

Egy normál vonaljegy ára Rómában 1,50 euró, amellyel egy metróvonalon, vagy 100 percig bármely buszjáraton lehet utazni. Egy jegyhez tehát 30 palack összegyűjtésével lehet hozzájutni.

PET palackért metrójegy Rómában

Bármekkora méretű PET palackot elfogad

A speciális újrahasznosító jegyautomatába bármekkora méretű, PET palack bedobható. Elfogadja az egészen kicsi 0,25 ml-es vagy akár 2 literes palackokat is.

Az automaták belsejében pedig egy zúzó-tömörítő gép van elhelyezve, amely a bedobált üres palackokat azonnal összetömöríti.

Már 3 metróállomáson elérhetők

Az első „hulladékért-jegy” automatákat 12 hónapos teszt időszakra helyezték ki három metróállomáson. A Cipro, Piramide, és a San Giovanni állomásokon találkozhatunk velük.

A környezetbarát “hulladékét-jegy” peogramot Róma polgármestere, Virginia Raggi indította, hogy csökkentse a hulladék mennyiségét a meglehetősen szemetes olasz fővárosban.

Az automaták egyébként nagyon népszerűek, gyakran látni sorban álló embereket, műanyag flakonokkal teli zsákokkal.

Fazakas Virág

Svédország már nem szemetel – a hulladék 99%-át újrahasznosítják

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »