Rómában PET palackkal lehet „fizetni” a metrójegyért

dec 10 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Rómában olyan jegyautomatákat szereltek fel a metrókban, amelyekből műanyag PET palackért lehet metrójegyet vásárolni.

A római tömegközlekedési rendszerben bevezették a „hulladékért metrójegy” programot a műanyaghulladék csökkentésére, adta hírül az Euronews.

A program lehetőséget ad arra, hogy az emberek az összegyűjtött műanyag flakonokat metrójegyre váltsák be. A kezdeményezés lényege, hogy inspirálják a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésre.

Az automata jóváírást ad – az összeg bármely pénztárnál beváltható

A „hulladékért jegy” automaták minden egyes PET palackért jóváírást számolnak fel. Az összesítés után egy alkalmazáson keresztül a felhasználók számlájára kerül az összeg, amelyet a későbbiekben bármely jegypénztárnál busz- vagy metrójegyre lehet váltani.  

PET palackért metrójegy Rómában

Bármekkora méretű PET palackot elfogad

A speciális újrahasznosító jegyautomatába bármekkora méretű, PET palack bedobható. Elfogadja az egészen kicsi 0,25 ml-es vagy akár 2 literes palackokat is.

Az automaták belsejében pedig egy zúzó-tömörítő gép van elhelyezve, amely a bedobált üres palackokat azonnal összetömöríti.

Már 3 metróállomáson elérhetők

Az első „hulladékért-jegy” automatákat 12 hónapos teszt időszakra helyezték ki három metróállomáson. A Cipro, Piramide, és a San Giovanni állomásokon találkozhatunk velük.

A környezetbarát „hulladékét-jegy” peogramot Róma polgármestere, Virginia Raggi indította, hogy csökkentse a hulladék mennyiségét a meglehetősen szemetes olasz fővárosban.

Az automaták egyébként nagyon népszerűek, gyakran látni sorban álló embereket, műanyag flakonokkal teli zsákokkal.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »