Hollandia a világon elsőként megvalósította a kóborkutya mentességet – 1 millió kutyát fogadtak örökbe az emberek

dec 8 • LifeStyle • Impress Magazin

Nincs több gazdátlan kóborkutya az utcákon Hollandiában. A világon elsőként valósult meg országos szinten a kóborkutya mentesség.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint mintegy 200 millió kóborkutya él gazdátlanul világszerte.

Hollandia azonban már nem járul hozzá ehhez a statisztikához, itt ugyanis a világon elsőként sikerült országos szinten teljesen felszámolni ezt a problémát. Hollandiában már egyetlen kutya sem kóborol az utcán gazdátlanul, adta hírül a dutchreview.com.

Hollandiában már minden kutya biztonságos otthonban van…

A hollandok egy rendkívül állatbarát nemzet. Tipikus látvány, hogy a biciklisek kosárban utaztatják a kiskutyusokat a városban, a legtöbb kávézó és étterem kutyabarát. A gyerekeket pedig már kiskorban a felelős állattartásra nevelik, írja az amsterdamhangout.com.

Jelenleg Hollandia azt állítja, hogy egyetlen kóbor kutya sincs az országban, és a legtöbb háziállat örökbefogadott. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a kormány törvényeket vezetett be az állatok jólétének védelmére.

Hollandia kóborkutya mentesség.

Államilag finanszírozott programok

A kormány több intézkedést is bevezetett a kóborkutya probléma felszámolására. A CNVR (Collect, Neuter, Vaccinate and Return) egy olyan államilag finanszírozott program, amely a kóborkutyák összegyűjtését, sterilizálását, oltását, valamint a gazdára találást is megszervezte.

Országos szinten összegyűjtötték az összes kóborkutyát, sterilizálták őket, majd mindegyik megkapta szükséges védőoltásokat, végül a megszervezték a kutyusok gazdára találását is.

A World Animal Protection Agency állatvédőszervezet szerint a sterilizációs program a leghatékonyabb módja a kóbor populáció megfékezésének.

Hollandia kóborkutya mentesség.

Ösztönözték az embereket a menhelyi kutyák örökbefogadására

Ezen kívül az állam úgy ösztönözte az embereket arra, hogy menhelyi kutyát fogadjanak örökbe, hogy magas adókat vetett ki a tenyészett vagy boltban vásárolt kutyákra.

Fantasztikus állatvédelmi törvényeket hoztak

A holland kormány szigorú állatvédelmi törvényeket hozott az állatok jogainak, jólétének és egészségének védelmében.

Mindenki számára ingyenessé tették például az ivartalanítást. Bizonyos napokon ingyenesen lehet vinni őket egészségügyi vizsgálatokra és oltásokra is. Az összes kutyát regisztrálni kell, és mindegyik mikrochipet kap.

Létrehoztak egy állatrendőrséget is, melynek feladata az állatok elleni bűncselekmények felderítése és nyomonkövetése, valamint a bajba jutott állatok megmentése. Ha valaki bárhol szabadon kószáló kutyát lát, felhívhatja az állatrendőrséget, akik azonnal megmentik a kutyust.

Az állatok elhagyása illegális, és a velük szembeni bármilyen hanyagság vagy kegyetlenség 3 év börtönbüntetéssel és komoly pénzbírsággal büntetendő.

A kormányzati kóborkutya programnak köszönhetően Hollandiában a kutyatulajdonosok 90 százalékának menhelyi kutyája van, és mára több mint egymillió kóborkutyát mentettek meg és fogadtak örökbe…

Fazakas Virág

Egy orosz kisfiú menhelyi állatokért fest – csak kutyaeledellel lehet fizetni a képeiért

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »