Így segítik a gyógyulást az állatok – Terápiás kutyák „dolgoznak” a Semmelweis sürgősségi osztályán

nov 22 • LifeStyle • Impress Magazin

A Gyermekgyógyászati Klinika különleges és népszerű „gyógyítói” Barack és Kókusz, a két terápiás golden retriever.

Alig telik el úgy hét a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának sürgősségi osztályán, hogy ne látogatna el oda Barack, a golden retriever és Kókusz, a labradoodle.

A Támugatók Alapítvány terápiás kutyái és gazdáik hetente kétszer félnapot töltenek a klinikán, hogy segítsék az ellátás gördülékenységét, elsősorban a páciensek szorongásának csillapításával.

Barack és Kókusz a Klinika két különleges „gyógyítója”

A gyerekek ugyan különböző betegségekkel érkeznek hozzánk, de a félelem közös bennük: tudják, hogy vizsgálatok várnak rájuk, például vért vesznek tőlük, vagyis egyfajta „erőszakszervezetként” tekintenek ránk. A kutyák jelenléte, és a velük való játékos interakció oldja a feszültségüket és csökkenti a kórházi kezelés lelki és fizikai terhét, – mondja dr. Krivácsy Péter, osztályvezető.

Az ellátásra váró gyerekek a kutyák gazdáinak irányításával például meghallgathatják, hogyan dobog az állatok szíve, vagy imitálhatnak egy gyógyszerbeadást, közben pedig feloldódnak, megnyílnak és közreműködőbbek lesznek. Barack és Kókusz nyugtató és barátságos környezetet biztosít akár egy vérvétel során, vagy türelmesen megvárják a gyermekekkel, amíg az infúziós terápia véget ér.

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Az elmúlt egy évben többszáz beteg gyermeket láttak el a terápiás kutyák bevonásával a Semmelweis gyermeksürgősségi osztályán, és az állatok jelenléte különösen sokat segített a speciális igényű pácienseknél, például autizmus spektrum zavar esetén is – hangsúlyozza Krivácsy Péter.

Külföldön is egyre népszerűbb a „puppy-therapy”

Az úgynevezett állatasszisztált intervenciót régóta használják a gyógyászatban. Külföldön például egyre népszerűbb az úgynevezett „puppy-therapy” a munkahelyeken is, melynek keretében kiskutyás foglalkozásokat szerveznek az alkalmazottaknak, hogy az együtt töltött idővel, játékkal csökkentsék a munkahelyi stresszt.

„Azt nevezzük állatasszisztált aktivitásnak, mely bevonja az állatot az időtöltésbe, de terápiás szakember irányítása nélkül zajló szabadidős tevékenység. Létezik állatasszisztált terápia is, mely mindig egy tervezett szakmai program része és terapeuta vezeti. A legelterjedtebb a kutya- vagy lovasterápia, de előfordul, hogy macskát, nyulat vagy más farmállatot vonnak be a gyógyítási folyamatba” – részletezi dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »