Micsoda elismerés! Egy magyar séf is bekerült a világ 100 legjobbja közé

nov 22 • LifeStyle • Impress Magazin

Idén harmadszor lett a a világ legjobb szakácsa a spanyol Dabiz Muñoz, és egy magyar séf is bekerült a TOP100-ba.

A The Best Chef Awards 2023 zárógálájának ünnepségén kiderült, hogy immár harmadik egymást követő évben Dabiz Muñoz lett a világ legjobb séfje, írja a Daily News Hungary. A madridi Yucatán Nemzetközi Kongresszusi Központban került sor a díjátadóra, ahol megnevezték a Top 100-as lista összes tagját, sőt 10 különdíjat is kiosztottak az eseményen.

A gasztronómiai elitben 31 nemzetiség szerepelt, a legjobban Európa teljesített 54 séffel, amelyet Amerika (24) és Ázsia (17) követett.

A gasztronómia fellegvára Spanyolország, hiszen 14 séfet adott a listára. Folytatódik Dabiz Muñoz (DiverXO, Spanyolország) uralma, a szabad szellemű séfé, aki megszokta a szabályok áthágását és a kreativitás határainak kitágítását minden projektjében. A második helyezett ebben a kiadásban Albert Adrià (Enigma, Spanyolország), aki az egyik különdíjat, a Le Nouveau Chef által meghirdetett The Best Chef New Entry Awardot (magyarul: Legjobb Új Belépő Szakács díja) is elnyerte, mivel a listára való sikeres visszatérése során egyenesen a dobogóra került. A velünk szomszédos Szlovénia adta a harmadik helyezettet, Ana Roš a Hiša Franko-ban teljesíti ki magát. A tavalyi kilencedik helyről több helyet is javított, és érdekesség, hogy ismét ő a legmagasabban rangsorolt nő.

(Tóth Szilárd – Salt Budapest)

A The Best Chef Top100 2023 top 10-es listája

Dabiz Muñoz | DiverXO (Spanyolország)

Albert Adrià | Enigma (Spanyolország)

Ana Roš | Hiša Franko (Szlovénia)

René Redzepi | Noma (Dánia)

Andoni Luis Aduriz | Mugaritz (Spanyolország)

Rasmus Munk | Alchemist (Dánia)

Mateu Casañas, Oriol Castro & Eduard Xatruch | Disfrutar (Spanyolország) Joan Roca | El Celler de Can Roca (Spanyolország)

Junghyun Park | Atomix (USA)

Rodolfo Guzmán | Boragó (Chile)

A TOP 100-as magyar séf – Tóth Szilárd

Tóth Szilárd ételei szülőhelyét, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét idézik, és a családias, gyermekkori nosztalgiát hívják elő, tökéletesen megformálva egy fine dining élménnyé. Szilárd hisz abban, hogy két dolog örök: a természet és a hagyomány, írja a Hello Magyar.

“Nem kell semmit sem újragondolni, elég a meglévő ösvényeket járni. A lényeg, hogy ugyanazokkal a hagyományokkal, ízpárosításokkal, vagy az egyes tájegységekre jellemző nagymamák receptjeivel dolgozzunk tovább, és így új ételeket hozzunk létre, hogy a magyar gasztronómiát előbbre vigyük.”

A Salt Budapest a hagyományos magyar konyha alapjain jött létre, ahol Tóth Szilárd séf (és társtulajdonos) keze alatt konyhai gyógynövények és vadon termő növények fontos szerepet játszanak. Minden alapanyag kizárólag megbízható forrásból származik, aminek a többségét a séf maga gyűjti össze vidéken, a többit a gazdák állítják elő. Az ételekben minden frissen savanyított és erjesztett. Már számos elismerést és díjat is kapott az étterem, amelyek díjazták az ősi technikák, mint az erjesztés, a szárítás és a sózás értékének megértésére tett erőfeszítéseiket.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »