Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját – a fenntartható közlekedésért

márc 16 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért.

Az Európai Bizottság által évente meghirdetett Mobilitási Hét célja a fenntartható közlekedés népszerűsítése és elérhetőbbé tétele. A díjért hatvannégy európai város szállt versenybe, döntőbe Budapest mellett az ausztriai Innsbruck és a portugáliai Amadora került.

21 európai országot értékelt Brüsszel

A program keretében tavaly 21 európai ország 64 városának szeptember 16. és 22. között megvalósult rendezvényeit értékelte a brüsszeli testület.

A tájékoztatás szerint a program keretében Budapest elismert kezdeményezéseinek része volt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közreműködésével megszervezett autómentes hétvége, valamint a hétköznap megtartott európai autómentes nap, melyen Karácsony Gergely főpolgármester bemutatta a pesti alsó rakpart emberbarát és zöld megújításának terveit.

A program részei voltak továbbá a Bécs városával közösen szervezett, gyalogos- és kerékpárosbarát fejlesztések jó gyakorlatait bemutató, nyilvános és szakmai közönségnek szóló események.

Energiamegtakarítási projektek Budapesten

Közlekedési szektor energiamegtakarítási lehetőségeinek témája köré szervezett 2023-as kampány részeként a Budapest Közút kivitelezésében 9 kilométeren táblázott ki a főváros forgalomcsillapított kerékpárosbarát útvonalakat az Örs vezér tere, Csömör, Sashalom és a Szilaspatak, valamint Rákosmente irányába. Nyolcszáz méter hosszan tették biztonságosabbá a Római partra vezető Gázgyár utcát a hétköznap munkába kerékpározáshoz és a hétvégén kirándulni vágyóknak, valamint új gyalogátkelőt építettek a Zugligeti és Zalai út kereszteződésében, ahol egy bölcsőde, két óvoda és egy általános iskola is található.

Budapest közterei átalakultak

A Mobilitási Hét alkalmával kiállítás volt látható a Városháza parkban, ami Budapest köztereinek átalakulását mutatta be eredeti gyalogosbarát arcukkal, autócentrikus átépítéseik eredményeivel, majd ismét emberbaráttá tett formájukkal.

Az Európai Bizottság díját Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes és Ámon Ada a Városháza mobilitási heti programokért felelős Klíma- és Környezetügyi Főosztályának vezetője vette át csütörtök este Brüsszelben.

A díjátadón Herald Ruijters, az Európai Bizottság Mobilitáspolitikai és Közlekedési főigazgató-helyettese Budapestet méltató szavaiban kiemelte az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta egyik legfőbb kihívásra válaszul az energiatakarékosság terén elért eredményeket és a magyar főváros közterületeinek gyalogos- és kerékpárosbarát átalakításáért tett lépéseket.

Tüttő Kata hangsúlyozta: az energiaválság kihívásai ellenére Budapest kitartott a közösségi közlekedés magas színvonalának megtartása mellett, az energiahatékonyságra, a közszolgáltatások ellátásának biztonságára koncentrált. A megnyíló uniós források legnagyobb részét új villamosvonalakra és járművekre fordítja Budapest – mondta.

A Főpolgármesteri Hivatal részéről az Európai Mobilitási Hetet szervező Ámon Ada közölte: a díj azt bizonyítja, hogy Budapest a nehéz pénzügyi helyzetben is európai elismeréseket tud szerezni a fenntartható közlekedés terén.

(Kép: freepik)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »