Hogyan segítsük gyermekünket az iskolai beilleszkedés során?

márc 17 • egyéb • Impress Magazin

Az iskola elkezdése minden gyermek életében fontos mérföldkő, hiszen az élete gyökeres fordulatot vesz. Véget érnek a gondtalan óvodai évek, a játék mellett pedig előtérbe kerül a tanulás is.

Egy új életszakasz kezdetén

A kicsiket leginkább az új közeg tölti el szorongással, hiszen ezentúl már nem a jól ismert pajtásokkal, óvó nénikkel töltik majd mindennapokat, hanem új gyerekek és tanárok társaságában egy idegen épületben.

Ezek az gondolatok alighanem minden gyermekben okoznak némi félelmet, a szülők azonban sokat segíthetnek abban, hogy a beilleszkedés zökkenőmentes legyen.

Érdemes részt venni például a Brit-Magyar Iskola információs délutánján, amennyiben csemeténk ebbe az intézménybe fog járni, de jó ötlet beíratni őt az iskolafelkészítő kurzusra is. Itt ugyanis megismerkedhetnek az épülettel, a felvételi folyamatban részt vevő egyik tanító nénivel és a leendő osztálytársaikkal is.

Egy közösségben (ez alól nem kivétel egy iskolai osztály sem) mindig jelen van valamilyen szinten a versengés. Míg egyes gyerkőcök könnyen barátkoznak és hamar a csapat “hangadóivá” válhatnak”, addig mások visszahúzódóbbak és nehezebben oldódnak. Az egészséges önbizalom, a fejlett kommunikációs képesség és a nyitottság azonban sokat segít abban, hogy a beilleszkedés könnyen menjen.

Mit tehetünk szülőként?

Az oktatás ideje alatt bár nem lehetünk ott csemeténkkel, de a háttérből támogathajtuk őt, és elláthatjuk olyan “útravalókkal,” melyek elősegítik a boldogulását az iskolában.

Ilyen például az önállóságra való nevelés. Otthon is engedjük meg a gyermekünknek, hogy minél több dolgot egymaga végezzen. Például tanulja meg bekötni a cipőfűzőjét, összehajtogatni a ruháit, megfelelően tisztálkodni, a holmiját elpakolni. Ami emellett nagyon fontos: biztassuk arra, hogy merjen kérdezni, kérni, ha valamivel nem boldogul! Magyarázzuk el neki, hogy másokhoz segítségért folyamodni nem szégyen, legyen az akár egy pedagógus, akár egy osztálytárs.

Beszélgessünk sokat csemeténkkel, minden nap kérdezzük meg, hogy mi volt az iskolában, és ne elégedjünk meg a tőmondatokban odavetett, felületes válaszokkal. Kérdezzünk rá részletesen mindenre, türelmesen hallgassuk végig, hiszen így derülhet fény az esetleges problémákra.

Üljünk le időnként társasjátékozni gyermekünkkel, hiszen ezek a játékok elősegítik az együttműködés mechanizmusának megértését, alkalmazását.

Mit várhatunk az iskolától?

A beilleszkedés sokkal könnyebben megy akkor, ha a diákokat családias légkör, támogató közeg veszi körbe. A tanárok pozitív hozzáállása ebben a kérdésben elengedhetetlen. A közös reggeli beszélgetések építik a közösséget, segítenek a gyerekeknek abban, hogy jobban megismerjék egymást.

A tanítás módszere sem mellékes: egy jó minőségű oktatást biztosító intézményben a tanulást mindig vegyítik a játékkal, hiszen így a gyermekek sokkal nyitottabbá és befogadóbbakká válnak, és gyakran meg is feledkeznek róla, hogy épp egy tanórán vesznek részt.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »