17 Célkitűzés egy jobb világért – 2. az éhezés megszüntetése

márc 20 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A BME „Fenntartható Kedd(v)” elnevezésű cikksorozata 17 héten keresztül sorba veszi az ENSZ által kijelölt 17 fenntartható fejlődési célt, amely jobbá teheti a világot.

Az SDG kifejezés a Sustainable Development Goals rövidítése, azaz a világ vezetői által a 2015-ös ENSZ csúcstalálkozón elfogadott 17 fenntartható fejlődési célt jelenti, amely meghatározza a fejlődés új, egyetemes irányait.

Fenntartható Kedd(v) a Műszaki Egyetemen

A Műszaki Egyetem a „Fenntartható Kedd(v)” elnevezésű cikksorozatban 17 héten keresztül sorba veszi a 17 fenntartható fejlődési célt, és hogy a BME saját lehetőségein belül mit tesz adott cél megvalósítása érdekében.

A fejlődési célokkal a BME kampusz 3 legforgalmasabb épületének (E, K, Q) bejáratánál elhelyezett táblák segítségével játékosan is ismerkedhetnek az érdeklődők. A témában további tájékozódási lehetőséget nyújt a BME GreenHub elnevezésű Facebook csoporthoz való csatlakozás, valamint a BME központi honlapján elérhető BME a Fenntarthatóságért felületen elérhető információ.

2. célkitűzés: Az éhezés megszüntetése

Az éhezés megszüntetése fenntarthatósági cél egyik fontos eleme a fenntartható élelmiszertermelési rendszerek kialakítása, illetve tápláló, egészséges élelmiszerhez való hozzáférés biztosítása.

A BME-n jelen fenntarthatósági cél gyakorlati megvalósítása érdekében az egyetemi kampusz teljes területén, több épületben elérhetőek étkezési lehetőségek (2 menza, 6 büfé, étel és ital automaták). A nemrégiben bevezetett BME kártya 15%-os kedvezményt biztosít használójának többek között a menzák és a büfék kínálatára vonatkozóan, de a Stoczek1 étterem Torkos Hétfő és a Falánk Csütörtöki akciói során azok is igénybe tudják venni a 15%-os kedvezményt, akik nem rendelkeznek BME kártyával.

Az ételpazarlás csökkentése a menzán – ételmentés és fenntartható ételgazdálkodás

A Stoczek1 Menza az Munch ételmentő közösséghez  való csatlakozással hozzájárul egy környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is fenntartható ételgazdálkodáshoz, rendszeresen, kedvezményesen értékesíti a nap végén megmaradt, jó minőségű ételeit.

A hallgatók saját kis konyhakertje

Természetesen vannak a témát érintően hallgatói kezdeményezések is, például a kollégiumokban működő saját szerveződésű Főző Körök, vagy Zöld Körök. Utóbbiak időszakosan konyhakertet és fűszerkertet gondoznak, saját zöldségeket termesztenek.

Az éhezés felszámolásának témaköréhez köthető a BME több karának tevékenységét érintően 1 kutatási projekt, 6 publikáció, 11 hallgatói projekt (4 szakdolgozat, 2 PhD és 5 diploma téma), valamint 3 oktatott tárgy.

Fontos téma az élelmiszerbiztonság

A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszékén kiemelt terület a táplálkozástan, az élelmiszerminőség és -biztonság, a fenntartható élelmiszertermelés oktatása és kutatása. Ezen belül a Gabonatudomány és Élelmiszerminőség kutatócsoport egyik meghatározó tevékenységi köre a gabonák táplálkozási és technológiai minősítése, egészségtámogató élelmiszerek fejlesztése, a kísérő és melléktermékek értéknövelt hasznosítása, növényi fehérjeforrások kutatása, egyes élelmiszerbiztonsági problémák (élelmiszerallergia, FODMAP) kezelése.

Egyetemi kutatások a műtrágya és a növényvédő vegyszerek kiváltására az élelmiszertermelésben

A Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport kutatásai során alternatív lehetőségeket keres a műtrágyázásra, mint például a bioszenes talajjavítás (2024-es Zöld TDK 1. díj) vagy egyéb hulladékok és hulladékokból készült termékek alkalmazása talaj adalékanyagként. Szintén a tanszéki Fermentációs Laboratóriumban dolgoznak alternatív növényvédelmi módszereken, melyek során mikrobiális alapú biokontroll ágensekkel válthatóak ki a hagyományos növényvédő szerek.

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszékének kutatásai között szerepel a hazai mezőgazdaság szárazsággal kapcsolatos sérülékenysége, valamint az agrárvállalati szektor felelőssége az agrár-innovációkban és a fenntartható termelési módszerekben.

Az Építőmérnöki Kar, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszéken vizsgálják a hazai és európai gabonatermelés klimatikus és hidrológiai kitettségét, aszály- és belvízérzékenységét. Az agrárium vízfüggőségének mérséklése érdekében modellelemzéseket végeznek a vízvisszatartás és a természetalapú megoldások hatékonyságának becslésére. A tanszéken foglalkoznak a mezőgazdasági eredetű emissziók mérésével (tápanyagok és növényvédőszerek, erózió), a terjedési folyamatok térképezésével és a terheléscsökkentési alternatívák modellezésével is.

FV-KK (BME a Fenntarthatóságért Munkacsoport)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »