Japán a 2020-as olimpiai érmeket újrahasznosított e-hulldékból készíti

nov 14 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A 2020-as tokiói olimpia a világ első környezetbarát olimpiája lesz. Az olimpiai érmek például újrahasznosított e-hulladékból fognak készülni.

A riói olimpia szénlábnyoma minden eddigi olimpiát felülmúlt, a világ legnagyobb környezetszennyező sporteseményeként emlegetett riói olimpia CO2 kibocsátását 3,6 millió tonnára becsülik. Ezzel az eddigi rekordnak számító londoni olimpiát is felülmúlta, amely 3,4 millió tonna széndioxiddal terhelte meg a Föld légkörét.

Olimpiai érmek újrahasznosított e-hulladékból

Éppen ezért, a fenntartható fejlődés élvonalában járó Japán már 2016-ban bejelentette, hogy a 2020-as tokiói olimpia a világ első környezetbarát olimpiája lesz. Egyfajta pozitív példa lesz a jövő nagyszabású sporteseményei számára.

Az olimpiai érmek arany, ezüst és bronz alapanyagait például az ország elektromos hulladékából fogják előállítani, okostelefonok, tabletek, notebook-ok alkatrészeiből, adta hírül a BBC.

A projekt azóta meg is valósult, melybe aktívan bevonták a lakosságot is. A japán önkormányzatok összesen 78 985 tonnányi használt mobiltelefont és egyéb kis elektronikai eszközt gyűjtöttek össze, ami a tokiói olimpia szervezőbizottsága szerint elegendő alapanyagot biztosít az olimpiai érmek legyártásához.

Tokiói olimpia újrahaszosított olimpiai érmek

A díjátadó pódiumok óceáni műanyag hulladékból készülnek

Az olimpia játékok történetében először az éremosztó pódiumok is újrahasznosított háztartási és óceáni műanyag hulladékból fognak készülni. A gyűjtésben aktívan részt vevő japán lakosság már 45 tonna háztartási műanyagot biztosított a 100 dobogó előállításához, írja az olimpia.hu.

Az e-hulladék komoly terhelés a Föld számára

A rohamosan gyarapodó e-hulladék komoly terhelést jelent Föld számára, ezért fontos az újrahasznosítás, amit Japánban szigorú jogszabályokkal és gyűjtési akciókkal próbálnak megvalósítani. Nem véletlen, hiszen Japán az USA és Kína után a világ harmadik legtöbb e-hulladékot termelő országa.

Azért is fontos az újrahasznosítás, (melynek alapja az e-hulladék szelektív gyűjtése) mert újrahasznosított nyersanyagokból sokkal kisebb energiaráfordítás révén lehet új termékeket előállítani, mint a bányászás által kinyert ércek feldolgozásával.

És miközben a szeméttelepeken tonnaszám gyűlnek az e-hulladékban lévő ritka nemesfémek, a Föld érckészlete kimerülőben van…

Fazakas Virág

A japán Microsoftnál bevezették a 4 napos munkahetet – 40%-kal nőtt a teljesítmény

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »