A csehek már utántöltő automatából vehetnek mosószert a Rossmann és dm üzleteiben – a műanyaghulladék csökkentéséért

nov 15 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Mosószer és sampon utántöltő rendszert vezettek be Csehországban a Rossmann és dm üzleteiben, a csomagolási hulladék csökkentésére.

A dm 2019. tavaszán megkezdte az ökológiai mosó- és tisztítószer töltőállomásainak próbaüzemét Prágában, hogy a vásárlók csomagolásmentesen vásárolhassanak tisztítószereket, adta hírül a cseh Novinky.

A kezdeményezés célja a háztartási műanyag hulladék csökkentése, amelyből évente több millió tonnányi keletkezik világszinten.

Csehországban évente mintegy 5000 tonna műanyag csomagolási hulladék keletkezik háztartási termékek – tisztító- és illatszerek – műanyagflakonjaiból.

Cél a háztartási csomagolási hulladék csökkentése

Pár hete pedig a Rossmann üzleteiben is megjelentek ezek az utántöltő automaták, ahol mosószereken kívül, sampont és tusfürdőt is lehet vásárolni.

„Az utántöltő állomások úgy működnek, hogy a vásárló először megvesz egy üres flakont, majd az automata beolvassa a kiválasztott mosószer vagy illatszer kódját. A flakon feltöltése után az automata kinyomtat egy címkét, amely tájékoztatja a vásárlót a termék lejárati idejéről” – mondta Olga Stanley a Rossmann szóvivője.

Mosószer és sampon utántöltő automata

A műanyag flakont csak egyszer kell megvásárolni

A műanyag flakont így csak egyszer kell megvásárolni, következő alkalommal már csak újratöltik azt a kiválasztott termékkel, és innentől kezdve csak a „töltőanyag” árát kell kifizetni.

Csehországban már 8 termékhez lehet utántöltős rendszeren keresztül csomagolásmentesen és ezáltal olcsóbban hozzájutni.

A tisztító- és illatszer utántöltő állomások Prágán kívül már több városban is – Brnóban, Liberecben, České Budějovice-ben és Pardubice-ban – elérhetők.

A tisztítószeres utántöltő állomások a dm üzleteiben is nagyon népszerűek. „ A szolgáltatást jövő februárjában már az összes vidéki város üzleteibe kiterjesztjük” – mondta Jiri Peroutka, a cseh dm szóvivője.

A dm utántöltős automatái már három másik országban – Romániában, Szlovákiában és Ausztriában – is sikeresen működnek.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »