A súlyosan légszennyezett Indiában megjelent az első oxigén bár – az emberek fizetnek a tiszta levegőért

nov 19 • ÖKO-világ • Impress Magazin

India fővárosában olyan kritikussá vált a légyszennyezettség, hogy megjelent az első oxigén bár, ahol pénzért árulják a tiszta levegőt…

A légszennyezettség – Pekinghez hasonlóan – Indiában is egy régóta tartó közegészségügyi válság. Múlt héten a légszennyezettség szintje újra olyan magasra emelkedett, hogy a fővárosban már másodszor zárták be az összes általános iskolát.

Éppen ezért pénteken egy kisebb tömeg gyűlt össze Új-Delhi első oxigén bárja előtt, hogy 15 percre friss levegőt vásároljanak, írja New York Times.

Tiszta levegő csövekből – scifi vagy valóság…?

A főváros egyik előkelő bevásárlóközpontjában, a Select Citywalk-ban nyílt meg az első Oxy Pure önkiszolgáló oxigén bár, ahol friss levegőt árulnak, mint egyfajta új wellness-szolgáltatásként.

A vendégek csöveket rögzítenek az orrukhoz, és 15 percig ezen keresztül lélegeznek oxigénnel dúsított tiszta levegőt.

A friss levegő még illatosított is, levendula, citromfű, eukaliptusz, fahéj valamint menta illatok közül lehet választani. Egy negyed órás terápia ára 4-6 dollár (kb 1500 forint) között mozog.

„Nem tudom, hogy pszichés jellegű-e, de jó érzéssel töltött el a tiszta levegő belélegzése” – mondta Lisa Dwivedi, aki azért próbálta ki az oxigén bárt, mert semmi más megoldást nem talált a szmogtól viszkető szemeire és duzzadt torkára.

India oxigén bár

Légszennyezettségi krízis Indiában

Mivel a téli időszakban kevésbé szeles az időjárás, és a farmerek ekkor égetik az avart, szmogos levegő telepedig India városaira, amelyhez hozzáadódik még az építőipar és az erőművek által okozott légszennyező hatás is.

Novemberben több intézkedést is bevezettek a levegő szennyezettségének csökkentésére, többek között korlátozták a közúti forgalmat és az autóhasználatot, de nem sok eredménnyel járt.

Újdelhi kormánya ezért pénteken már másodszor rendelte el az összes általános iskola bezárását a több mint 46 milliós fővárosban a légszennyezettség miatt.

India oxigén bár

Mit adhat egy oxigén bár?

A légszennyezettségi krízis miatt az új oxigén bárt egyre többen keresik fel, mint egy lehetséges megoldásként.

A kritikusok ezt egyfajta „kapitalista fogásnak” tartják, de elképzelhető, hogy egy 15 perces tiszta levegőhöz jutás is sokat számít egy olyan városban, ahol az emberek már nem kapnak levegőt…

Fazakas Virág

Oxigéntermelő algapavilont tervezett egy magyar építész a szmogos városok légtisztítására

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »