Ma van az augusztusi csillaghullás tetőpontja – Pestről is jól látható a meteorraj

aug 12 • LifeStyle • Impress Magazin

Ma tetőzik az augusztusi csillaghullás, vagyis ma éjjel látható a legtöbb hullócsillag az éjszakai égbolton.

„Idén hétfőről keddre virradó éjszaka várható az augusztusi csillaghullás tetőpontja” – mondta el Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.

Csodaszép az augusztusi csillaghullás

„A Persus csillagkép felől érkező Perseidák meteorraj július 20. és augusztus 20. között majdnem egy hónapon keresztül figyelhető meg.”

„Hétfőről keddre virradó éjszaka várható a jelenség maximuma, ezen az éjszakán hullanak a legszaporábban a meteorrajból származó csillagok” – tette hozzá a csillagász.

Csodaszép az augusztusi csillaghullás
(Fotó: Harum Mehmedinovic)

Hajnali 1 órától világosodásig érdemes fürkészni az égboltot

A csillagász szerint ugyanakkor a Hold állása miatt idén nem túl kedvezőek a feltételek a meteorraj megfigyelésére. A telehold miatt már augusztus 12-én is elég erős lesz a holdfény és nagyon későn nyugszik le a Hold.

Inkább a hajnali órákban érdemes kimenni hullócsillagokat számlálni. A csillagász szerint hajnali 1 órától világosodásig érdemes fürkészni az égboltot.

Csodaszép az augusztusi csillaghullás
(Fotó: Bryce Bradford/Flickr)

Szabadszemmel láthatók a legjobban

Amennyiben valaki a városban szeretné megfigyelni az égi jelenséget, mindenképpen érdemes olyan helyszínt találnia, ahol körkilátás van és nincsen közvetlen zavaró fényforrás.

A hullócsillagok megfigyeléséhez nincs szükség semmilyen távcsőre, azok szabad szemmel láthatók a legjobban.

Csodaszép az augusztusi csillaghullás
(Fotó:David Kingham/Flickr)

A hullócsillagok éjszakája

Hullócsillagok éjszakája elnevezéssel idén is több fővárosi és vidéki helyszínen rendeznek programokat, hétfőn a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyparkban várják égi kalandozásra az érdeklődőket, emellett lesznek programok a Zselici Csillagparkban is.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »