Ezt a kis strandbüfét 100%-ban napenergia működteti Costa Rica tengerpartján

aug 13 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Costa Rica egyik gyönyörű strandján, a Csendes-óceán partján egy olyan kis napelemes büfé nyílt, amelyet 100 százalékban napenergia működtet.

Az óceán partján álló strandbüfé elsősorban fagylaltot árul, de üdítő és saláta is szerepel a kínálatban. A kis napelemes büfékocsi annyira népszerű, hogy szinte egész nap, folyamatosan sorban állnak a vendégek, írja a pshys.org.

Mindössze néhány mobil napelemes panel működteti

A büfékocsi, amely eredetileg kizárólag fagylaltot árult, teljesen független a villamosenergia hálózattól. A négy napelemes panelt a hűtőszekrény és a ventilátor működtetéséhez, valamint a világításhoz is elegendő áramot termel.

A büfé tulajdonosa minden reggel kigurul a kis bódéval Costa Rica egyik a gyönyörű tengerpartjára, felállítja a napelemes paneleket, és indulhat is a sütés-főzés.

Napelemes büfé nyílt Costa Rica tengerpartján

Bárhol lehet környezetbarát büfét üzemeltetni

A büfé tulajdonosa Luis Diego Vasquez a napelemes megoldás előtt napi 40 dollárt költött egy áramtermelő, büdös és hangos generátorra. „Egy nap egyszerűen elegünk lett a zajból és a környezetszennyezésből, és elkezdtünk gondolkodni azon, hogyan tudnánk másképp, megújuló energiával működtetni a strandbüfét” – mondta Luis Diego.

„A mobil napelemes panelekkel gyakorlatilag bárhol lehet megújuló energiával működő büfét üzemeltetni.”

Mindössze néhány tetőre szerelhető, és négy mobil napelemes panel elegendő ahhoz, hogy egy kisebb büfékocsi egész napos energiaellátást biztosítsa.

Napelemes büfé nyílt Costa Rica tengerpartján
Napelemes büfé nyílt Costa Rica tengerpartján

Costa Rica a világ első energiafüggetlen állama

A kis középamerikai ország, Costa Rica egyébként a világ öt legzöldebb állama közé tartozik. Már 2015-ben – a világon elsőként – elérte a 99%-os megújuló energiahasználatot.

Az ország áramtermelése elsősorban vízenergiából származik. A hatalmas folyórendszereknek, a rengeteg vízesésnek és a heves trópusi esőzéseknek köszönhetően az ország területén a vízenergia a leginkább elérhető természetes energiaforrás. Ezt kiegészítve hasznosítják még a geotermikus hőt, szélenergiát, biomasszát és napenergiát is.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »