északi fény új formája Finnországban

Az északi fény új formáját fedezték fel Finnországban – „folyékony fény” az égen (videó)

febr 3 • LifeStyle • Impress Magazin

Az északi fény vagy sarkifény újonnan felfedezett formája azért kapta az égi dűnék elnevezést, mert a sivatagi homokdűnékre hasonlítanak.

Az északi fényről vagy sarki fényről már számtalan lélegzetelállító fotó és videó készült. A ritka fényjelenség új formáját – az égi dűnéket – finn amatőr asztrofotósok fedezték fel. A hullámzó fényfolyam még a kutatókat is meglepte, írja az mmn.com.

Hullámzó fényfolyam a csillagok alatt…

„A sarki fény különböző megjelenési formái jól dokumentáltak – mondta dr. Minna Palmroth, a Helsinki Egyetem űrfizikus professzora. – Legtöbbször spirál alakzatban jelennek meg az éjszakai égbolton, illetve függönyre, vagy ívelt szalagra hasonlítanak. Az új jelenség azonban teljesen más. Egyfajta hullámzó fényfolyamként tűnik fel, és vízszintesen folyik át az égen.”

Az északi fény új formáját fedezték fel Finnországban
(fotó flickr/ Karsten Frenzl)

A kutatókat is meglepte

A finn tudós, Palmroth professzor akkor fedezte fel az égi dűnéket, amikor egy amatőr asztrofotósok számára rendezett fórumon vett részt, ahol a sarki fény különböző megjelenési formáiról tartottak előadást.

Az amatőr asztrofotósok a fórumra saját képeiket is elhozhatták. Néhányan olyan felvételeket tettek elém a sarki fényről, amelyek zavarba ejtettek. Többen is kérdezgették, hogy mi ezek a csíkok az égen…”

(A videót a finn Timo Oksanen Production készítette.)

Palmroth elkezdte kutatni a jelenség kialakulásának okát. „Az az érdekes, hogy ezek a hullámok egyfajta fényfolyamként egyenletesen emelkednek ki az égbolton. Hasonlóak az árapály fúrások által keltett hullámokhoz, amikor a hullámok a folyó áramlásával ellentétes irányba mozognak. Ezek a fénycsíkok szintén vízszintesen mozognak az égbolton, a légkör két rétege között.”

Az új fényjelenséget égi dűnéknek nevezték el, amelyek meglepő módon, de eddig a kutatók figyelmét is elkerülték…

Fazakas Virág

Vízen lebegő kristály hotel épül Norvégiában – minden szobából látható az északi fény

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »