Ezért érdemes színesen táplálkozni – a zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól

jan 27 • LifeStyle • Impress Magazin

A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.

A zöldségek és gyümölcsök változatos színe nem csak szemet gyönyörködtető, hanem a természet jelzőrendszere is egyben.

A színek is tápanyagok – egyfajta színkódok

A változatos színek a szervezetünk egészségéhez nélkülözhetetlen tápanyagokat jelölnek. Éppen ezért fontos színesen táplálkozni.

Minél színesebb az étrendünk, annál több tápanyaghoz jut a szervezetünk. A színes táplálkozás az egészség alappillére.

Narancssárga (béta-karotin) – Fiatalon tart

A narancssárga zöldségek és gyümölcsök béta-karotint, vagyis az A-vitamin provitaminját tartalmazzák. Ennek köszönhetik narancssárga színüket.

A szervezetben lévő megfelelő mennyiségű karotin megvédi sejtjeinket a szabad gyökök roncsoló hatásától és a káros UV-sugárzástól.

Segíti továbbá a szép barnulást, valamint lassítja a bőröregedést. Érdemes tehát gondoskodni arról, hogy elég karotin tartalmú ételt fogyasszunk, mert nagyrészt ennek az anyagnak köszönhetjük szépségünket, fiatalságunkat.  

A legfontosabb forrásai:
Sárgarépa, a sütőtök, a mangó, narancs, sárgabarack, őszibarack, sárgadinnye.

Piros (likopin, betain) – „Véd a rák ellen”

A piros ételek a likopin nevű szintén fontos antioxidáns anyagnak köszönhetik élénk színüket. 

A mélyvörös zöldségek festékanyaga, pedig a betain, amely tumorellenes hatású, és segíti a vörösvérsejtek regenerálását és szaporodását. A vörös ételek, mint például a cékla is, a vérszegénység ellenszerei.

A céklát már a római civilizáció óta használják, mint vértisztító szert, mivel képes serkenti a vérkeringést, és akár négyszeresére képes növelni a sejtek oxigénfelvevő képességét.

A legfontosabb forrásai:
Paradicsom, pirospaprika, cékla, vérnarancs, csipkebogyó, meggy, ribizli.

Lila (antocianin) – „A legerősebb antioxidáns”

A sötétlila gyümölcsöket az antocián nevű anyag színezi őket lilára, mely egy antioxidáns flavonoid. A flavonoidok létfontosságú anyagok, mivel megvédik a C-vitamint a megsemmisüléstől, és segítik a véráramba szállított tápanyagok eljutását a sejtekhez.

Erősítik, és rugalmassá teszik az érfalat, így gátolva az érelmeszesedés kialakulását. Az antocián egyúttal egy erős antioxidáns is, ezáltal segíti a szervezetet a káros UV sugarak által létrehozott szabadgyökök elleni védekezésben, valamint véd a ráktól is, valamint bizonyítottan látásjavító hatású.

Legfontosabb forrásai:
Szilva, áfonya, szeder, lila szőlő, lilakáposzta, padlizsán, fekete ribizli.

Zöld (klorofill) – „A legjobb méregtelenítő”

A zöld színű zöldségek és gyümölcsök a legjobb méregtelenítők magas víz, klorofill és rosttartalmuk révén.

A klorofill a zöld növényekben fotoszintézis útján keletkező pigmentanyag, ez adja a levelek zöld színét is. A klorofill tisztítja a vért, hozzájárul a máj hatékony működéséhez és javítja a vérképet.

A klorofill kémiai szerkezete rendkívül hasonlít az emberi vér hemoglobinjához. (A hemoglobin az a pigment, amely a vér vörös színét adja.) A különbség a klorofill és a vér között csupán annyi, hogy a klorofill magnéziumot, míg a vér vasat tartalmaz.

A legfontosabb forrásai:
Brokkoli, spenót, zöldbab, kivi, saláta, uborka, zöldborsó, alga, zöld búzafű.

 Sárga (C-vitamin) – „Az immunrendszer támogatója”

A sárga ételek telis tele vannak a legfontosabb immunvédő vitaminnal, a C-vitaminnal, mely egy igazi csodafegyver.

Felvértez minket a betegségek ellen, ezen kívül elősegíti a baktériumok, vírusok és élősködők okozta fertőzések leküzdését is. Ez a vitamin az antioxidáns védelmi rendszer első bástyája a szervezetben, együttműködik az E-vitaminnal és karotinokkal.

Véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, erősíti az artériák kollagén szerkezetét, csökkenti a koleszterinszintet és megakadályozza a vérrögképződést. Mivel vízben oldódik, naponta szükséges a pótlása.

A legfontosabb forrásai:
Citrom, grépfruit, paprika, spárga, körte, káposzta, bodzabogyó, ananász.

Fehér (fehérje) – „Növekedés és gyógyulás”

A fehér tápanyag szempontjából a fehérjét jelenti. Testünk számára nélkülözhetetlen a fehérje. Nélkülük nincs növekedés, nincs gyógyulás.

A fehérjék aminosavakból épülnek fel, melyből húszféle létezik. Az állati eredetű élelmiszerek (hús, hal, sajt, tojás, tej) tartalmazzák mind a húsz aminosavat, ezek a teljes értékű fehérjék. A növényi eredetű élelmiszerekben nem mindig találhatóak meg teljes létszámban, de ha megfelelően kombináljuk őket, vegetáriánusként is hozzájuthatunk mindhez.

A legfontosabb forrásai:
Fehér húsok (csirke, pulyka), halak, tej, sajt, joghurt, tofu, hüvelyesek, gabonák, csontéhajok

Barna (B-vitaminok) – „Az idegrendszer támogatója”

A barna színt a diófélék, magok, maghéjak képviselik, melyek a legjobb B-vitamin források.

A B-vitaminok idegeink táplálói, segítik a koncentráló készséget és javítják az emlékező tehetséget.

Rendszeres fogyasztásukkal karbantarthatjuk az idegrendszerünket, de a hajunk, bőrünk és körmünk szépségét és egészségét is megőrizhetjük. A B-vitaminok vízben oldódnak, ezért minden nap pótolni kell őket.

A legfontosabb forrásai:
Teljes kiőrlésű kenyér, csonthéjason (mandula, dió, pisztácia, mogyoró), sörélesztő, napraforgómag.

Fazakas Virág
(Forrás: Klaus Oberbeil, Vitaminokkal frissen, fürgén, egészségesen)

A 15 legerősebb antioxidáns – ezek az ételek védenek a ráktól

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »