A 15 legerősebb antioxidáns – ezek az ételek védenek a ráktól

szept 19 • LifeStyle • Impress Magazin

Az antioxidáns vegyületek megkötik és eltávolítják a testből a szabad gyököket, így hatékonyan védenek a krónikus betegségek, és a rák kialakulása ellen.

Szervezetünk folyamatosan ki van téve a szabadgyökök támadásainak, melyek természetes anyagcsere folyamatok közben is keletkeznek, de a szervezet védelmi rendszere optimális, a saját maga által termelt szabad gyököket képes semlegesíteni.

Szabadgyökök termelődnek külső környezeti hatások (UV-sugárzás, légszennyezettség, dohányfüst, mikrohullámú sugárzás, vegyszerek), életmódbeli tényezők (egészségtelen táplálkozás), valamint a stressz hatására is.

Sejtromboló (DNS-romboló) szabadgyökök

Manapság olyan mértékben terhelődik a szervezetünk károsító hatásokkal, tényezőkkel, hogy a szervezet nem képes az egyensúlyt fenntartani, sok esetben túlsúlyba kerülnek a sejteket károsító szabadgyökök száma.

Mivel a szabadgyökök károsítják a sejteket (a DNS-t is), túlzott mértékű jelenlétük a szervezetben növeli a krónikus betegség – például a rák – kialakulásának kockázát, és az öregedési folyamatok is felgyorsulnak.

Az antioxidánsok a sejtek védelmezői

Szervezetünk folyamatosan küzd a szabadgyökök ellen saját maga termelt enzimek, valamint a táplálékkal bevitt antioxidánsok segítségével. Ezért fontos, hogy minél több antioxidánst juttassunk be a szervezetünkbe.

A 15 legerősebb antioxidáns – illesszük be a napi étrendbe!

A legerősebb antioxidáns vegyületek az A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, a vas, a szelén, a cink, a mangán, valamint a karotionidok, flavonoidok, a Q10, valamint az Omega-3 zsírsav.

Napi ajánlott antioxidáns bevitel 5000 ORAC egység

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer, amely az élelmiszerek szabad gyök-elnyelő, hatástalanító kapacitást méri, mutatja 100 gramm bevizsgált anyagra nézve.

Zöld tea16 ezer ORAC

A zöld tea egészségvédő hatása évezredek óta ismert. Antioxidáns tartalma 1 grammra vetítve 1686 ORAC egység, írja a greenteaguide.com. A daganatos betegségek megelőzésében is nagy jelentőséget tulajdonítanak, a benne lévő epigallocatechin-gallátnak (EGCG), mely a polifenolok családjába tartozó, erős hatású antioxidáns. 

A zöld tea hatékonyan véd a rák ellen.

Fekete áfonya – 9600 ORAC

A bogyós gyümölcsök királynője a fekete áfonya. Számos antioxidáns csoport megtalálható benne: antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok. Hatásos a vastagbél-, a mell-és a bőrrák kialakulásának megakadályozásában.

Áfonya erős antioxidáns véd a rák ellen

Kakaópor55 ezer ORAC

A kakaóbab a természetben előforduló egyik leggazdagabb antioxidáns forrás. Több mint 300 féle értékes vegyületet tartalmaz.

A kakaóport kávédarálóval megőrölt földimogyoróval, kókuszvirágcukorral és egy kevés vízzel kikeverve isteni finom házi mogyorókrémet készíthetünk, melynek jóval magasabb az antioxidáns tartalma a bolti csokoládéknál.

Kakaó, étcsokoládé erős antioxidáns véd a rák ellen

Dió13 ezer ORAC

A diót az idegrendszer elsőrangú védelmezője. Rendkívül magas omega-3 zsírsav tartalma miatt – ami szintén fontos antioxidáns – érdemes naponta fogyasztani belőle. Mindössze napi 1 dkg dióval fedezni tudjuk a napi Omega-3 szükségletet.

Dió erős antioxidáns véd a ráktól

Pekándió – 17 ezer ORAC

A diófélék közül a pekándió tartalmazza a legtöbb flavonoidot, amely egyfajta antioxidáns, és segít megakadályozni a krónikus betegségek, például a szív-, a cukor- és egyes rákbetegségek kialakulását.

Pekándió erős antioxidáns véd a ráktól

Gránátalma4400 ORAC

A gránátalma magjai jótékony hatással vannak az egész szervezetre. Olyan erős antioxidánsok, hogy a polifenolok javíthatják az egészséges sejtek túlélését, valamit a rákos sejtek halálát is képesek előidézni. Megakadályozzák a tumorok növekedését és átterjedését, ezért a gránátalma hatásos védelem a rák ellen.

A gránátalma erős antioxidáns, véd a ráktól

Vörös vesebab 8400 ORAC

A mexikói konyha híressége a vörös vesebab tele van fenol- és antocián vegyületekkel. Ezek ellenállóbbá tesznek a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségekkel szemben, és karbantartják a vérnyomást is.

Bab erős antioxidáns véd a ráktól

Kurkuma127 ezer ORAC

A népszerű keleti fűszerben a kurkumin hatóanyag a csodaszer, amely egy antioxidáns polifenol vegyület. A kurkuma hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő növény. Egészen kevés – napi 1/3 kiskanálnyi – elegendő belőle, ennél több nem ajánlott!

Kurkuma erős antioxidáns véd a ráktól

Petrezselyem – 73 ezer ORAC

Az egyik leggyakrabban használt fűszer, amely kiemelkedően magas antioxidáns értékkel rendelkezik. C-vitamin tartalma is kimagasló 10 dkg petrezselyem 130 g C-vitamin van, ami a napi ajánlott mennyiség kétszerese.

Perezselyem erős antioxidáns véd a ráktól

Aszalt szilva – 8000 ORAC

A lila színű zöldségek és gyümölcsök (áfonya, szilva, szőlő, lila hagyma) jótékony hatásai a rezveratrol és antocianin antioxidánsnak köszönhetők. Hatékonyan védik a sejteket az oxidatív sérülésektől, ezért megvédik a szervezetet a rák ellen.

Aszaltszilva erős antioxidáns véd a ráktól

Articsóka – 9400 ORAC

Az articsóka a mediterrán konyha népszerű zöldsége, emésztést könnyítő hatását már régen is ismerték. Kiemelkedő antioxidáns értékkel rendelkezik, 100 g főtt articsóka 9000 ORAC egység antioxidánst tartalmaz.

Articsóka erős antioxidáns véd a ráktól

Fekete ribizli – 7900 ORAC

A feketeribizli bogyói bővelkedbek antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes színanyagokban. Különösen sok antocián, flavonoid, polifenol van benne. C-vitamin tartalma is kimagasló (100g-ban 170 mg C-vitamin található).

Feketeribizli erős antioxidáns véd ellen

Szeder5900 ORAC

Az egyik legfontosabb antioxidáns a szervezet számára a C-vitamin. Ezért az összes magas C-vitamin tartalmú zöldsé és gyümölcs fontos antioxidáns a szervezet számára.

A szederben a C-vitamin mellett nagy mennyiségben találhatók antioxidáns polifenol vegyületek is, melyek együttes erővel rendkívül hatékonyan semlegesítik a szabad gyököket.

Szeder erős antioxidáns véd rák ellen

Cékla1900 ORAC

A mélyvörös zöldségek festékanyaga a betain nevű antioxidáns, amely tumorellenes hatású, és segíti a vörösvérsejtek regenerálását és szaporodását. A cékla ezen túl a legjobb vértisztító, ezért is érdemes rendszeresen fogyasztani.

A cékla erős antioxidáns, véd a ráktól

Alma4200 ORAC

Az alma is a magas flavonoidtartalmú gyümölcsök közé tartozik Antioxidáns hatóanyaga a kvercetin gátolja a sejtek károsodását. Mind emellett segít megszabadulni a szervezetben lévő nehézfémektől is. Nem véletlenül tartja mondás: „Napi egy alma az orvost távol tartja.”

Alma erős antioxidáns véd a rák ellen

Fazakas Virág (Forrás: ORAC/USDA adatbázis)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »