Napfényes otthon a megfelelő tetőablak segítségével

márc 15 • egyéb, Enteriőr • Impress Magazin

A házak tetőterei kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy újabb helyiséggel bővítsük az életterünket. Tekintve, hogy a házak építészetileg is speciális részéről beszélünk, az ide tartozó kiegészítők, nyílászárók is külön kategóriát képeznek.

Sokszor halljuk a bölcsességet, mely szerint egy ház sosem készül el teljesen. Ez abból a szempontból valóban igaz, hogy szinte mindig van tér és lehetőség a fejlesztésekre vagy akár a bővülésre is. Ez utóbbit alapvetően különféle hozzáépítésekkel szokták elérni, ám létezik ettől prózaibb megoldás is. Sok házban ugyanis található padlás- vagy tetőtér, mely az esetek jelentős százalékában csak részben vagy egyáltalán nem kihasznált. Holott e területek is tökéletesen alkalmasak lehetnek szobák kialakítására.

Szerencsére egyre többen ismerik fel a tetőterekben rejlő lehetőségeket és terjesztik ki életterüket vertikális irányban is. Az otthonos helyiségek kialakításának egyik alapja pedig nem más, mint a megfelelő mennyiségű, természetes napfény. Ezt értelemszerűen nyílászárók és különböző üvegfelületek telepítésével lehet a legkönnyebben elérni. A Roto tetőablak kínálata a tetőtéri szobákhoz is széles körű megoldásokat kínál, mind esztétikai, mind energetikai szempontból.

Tudatos megoldások

Egy ház esetén az energetikai szempontok is alapvető fontosságúak. Ezek nem csupán a komfortot képesek növelni, de költséghatékonyabb fenntartást is garantálnak. A megfelelő energetikai megoldásoknak köszönhetően ugyanis jellemzően csökkennek a rezsiköltségek és a ház különböző kopó, elhasználódó elemei is tovább bírják majd. E megoldások körébe a tetőablak is beletartozik, hiszen amellett, hogy fényt ereszt át, a szigetelésben is fontos szerepe van.

Az üveg minősége, a különböző tömítések, illetve az ablakkeret szigetelése mind olyan tényezők, melyek hatással vannak az energetikai szempontokra. Egy modern, jó minőségű tetőablak e szempontból is kifogástalanul teljesít. A tetőterek esetén eleve fontos a megfelelő szigetelés és a fény mennyiségének kontrollálása, hiszen sok házban bonyolult megoldani az ott található szobák megfelelő hőmérséklet szabályozását. A megfelelő tetőablak az első lépés lehet ennek kiküszöbölésére.

Stílushoz alkalmazkodó opciók

Egy tetőablak esetében természetesen az is alapvető szempont, hogy kinézete, kialakítása jól illeszkedjen a ház és a lakóterek stílusához. Bár egy ablak esztétikáját leginkább a mögötte elénk táruló táj képes megalapozni, egy ablakkeret vagy egy kilincs is sokat hozzátehet az összképhez. E mellé pedig betársulnak a különböző, már említett energetikai szempontok, szigetelőképesség és még sorolhatnánk. Napjaink tetőablak kínálata minden szempontból képes megfelelni az elvárásoknak.

Egy tetőtér lakhatóvá tétele sok tényezőn múlik, de az egyik talán legfontosabb a fény és a szellőzés megoldása. Egy tetőablak tehát lényegében megteremti az alapot egy komfortos, otthonos új helyiség, vagy akár helyiségek létrehozására. A beépítésre kész ablakok gyors, egyszerű és ami még fontosabb, időtálló megoldást kínálnak mindenki számára, akinek fontos az egészséges és otthonos élettér.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »