használt sütőolaj leadása

A használt étolaj több kárt okoz, mint gondolnánk – soha ne öntsük a mosogatóba!

febr 4 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A háztartásokban legyakrabban keletkező veszélyes hulladék a használt étolaj, ami nagyobb pusztítást okoz a környezetben, mint azt gondolnánk!

A háztartásokban gyakorta keletkeznek olyan veszélyesnek minősülő hulladékok, melyeket nem lenne szabad a kukába dobni, vagy a lefolyóba önteni, mert sok kárt okoznak a környezetben.

A sütőolaj több kárt tesz, mint gondolnánk!

A háztartásokban leggyakrabban keletkező veszélyes hulladék a használt sütőolaj. Sokan ezt nem is tudják, csak rutinból kiöntik a szemetesbe vagy a vécébe, mosogatóba. Pedig ez a lehető legrosszabb megoldás. A használt sütőolaj (étolaj, kókuszzsír, olívaolaj stb.) nagyobb pusztítást okoz a környezetben, mint hinnénk!

Szennyezi az élővizeket és a talajt

Az olaj a csatornába kerülve nem keveredik a vízzel, és idővel valahol a csőrendszerben dugulást okoz. Ha bekerül a természetes vizekbe, drasztikusan csökkenti az oxigénszintet, és felborítja a vizek természetes egyensúlyát.

Az olaj az élővízbe jutva a felszínen úszik, ezzel meggátolja az oxigén bejutását. Mivel csökkenti a vizek oxigén tartalmát, felborítja a vizek természetes egyensúlyát és pusztulást okoz a vízi élőlővilágban. A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebbjutását, ezáltal károsítja a talajflórát.

Ha pedig a kukába öntjük, akkor a kommunális hulladékba kerülve nehezen lebontható anyagként jelenik meg. 

De akkor mit lehet kezdeni vele? – a használt étolaj gyűjtése és leadása

Sütés után várjuk meg, míg az olaj kihűl, öntsük vissza a flakonba, majd adjuk le egy közelünkben található átvevőhelyen.

Országszerte léteznek átvevőhelyek, ahol a használt étolajat környezetbarát módon kezelik.

1. Hulladékudvarok

A használt étolaj országszerte leadható a lakossági szelektív hulladékudvarokban.

Az FKF Hulladékudvarok 10 vidéki városban, illetve Budapesten 17 helyszínen érhetők el. Ezeken a kijelölt pontokon a háztartási hulladékok is – köztük az étolajat – is leadhatók.

További információk: Hulladékudvar helyszínek

2. A MOL kijelölt benzinkútjain

Országszerte 383 MOL benzinkúton lehet leadni használt sütőzsiradékot. Így az ország minden részén van a közelben olyan MOL töltőállomás, ahol lakosság egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „szabadulhat meg” a használt étolajtól.

A legközelebbi használt sütőolajat átvevő töltőállomást a MOL töltőállomás keresőn lehet megtekinteni. (A helyszín megadását követően ki kell választani a termékek és szolgáltatások alatt megjelenő ikonok közül a napraforgó formájú „használt sütőolaj visszagyűjtés” ikont, és arra rákattintva jelenik meg az átvevőhelyek listája.)

3. Biofilter Környezetvédelmi Zrt. telephelyén

A MOL töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze és tisztítást követően bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle.

A használt olajat a használt sütőolajak begyűjtésével és feldolgozásával fogllakozó Biofilter Zrt. telephelyén is le lehet adni.

Cím: 2045 Törökbálint, Kinizsi utca 15.

Van tehát megoldás! Egyszerűen át kellene állnunk az étolaj gyűjtésére és leadására, az élővizek és a környezetünk védelmében!

Fazakas Virág

Ételhulladékból állítanak elő elektromos áramot az ausztrálok

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »