Ételhulladékból állítanak elő elektromos áramot az ausztrálok

okt 30 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

Ausztrália első ételhulladék generátora, mely anaerob komposztáló technológiával működik, 3600 otthont lát el elektromos árammal.

Ausztrália első élelmiszer-hulladék generátorát a Sydney külvárosában található Earth Power fejlesztette ki, ahol feldolgozzák az élelmiszerhulladékok mindenféle változatát.

Környezetbarát áramtermelés ételhulladékból

Az élelmiszer alapú hulladékok bármely változata alkalmas a generátor működtetéséhez, legyen az akár háztartási, kereskedelmi vagy ipari élelmiszer-készítmény. Az alapanyagok különféle formában, nyersen, főzve vagy feldolgozott állapotban érkeznek. A generátort húsok, gyümölcsök és növényi hulladékok, tejtermékek, édességek, pékáruk, gabonafélék és malomiparból származó hulladékok működtetik. A szemétből nyert környezetbarát áramtermelés mellékterméke szintén újrahasznosítható tápanyagban gazdag környezetbarát műtrágya.

Az Earth Power létesítmény anaerob komposztáló technológia segítségével a szilárd és folyékony élelmiszer-hulladékot a földgázhoz hasonló gázzá alakítja át. A keletkezett gázt hasznosítja újra, illetve alakítja át a generátor elektromos árammá, mely egy hálózaton keresztül jut el a háztartásokba és a kereskedelmi ügyfelekhez. A többi élelmiszer-hulladék újrahasznosítási technológiákkal összehasonlítva az Earth Power éri el a legmagasabb környezetvédelmi fenntarthatósági értéket a zöld energia és környezetbarát műtrágya előállításában.

Ételhulladékból üzemanyag is előállítható

Az ételhulladék újrahasznosítása egyre épszerűbb környezetbarát technológia.  Nagy-Britanniában például tavaly állt üzembe első ételhulladékból és szennyvízből előállított biogázzal működő busz. A Bristol és Bath városa között közlekedő környezetbarát jármű 300 kilométert tud megtenni egytanknyi gázzal, amelyhez körülbelül öt ember éves hulladékára van szükség.

Ételpazarlás helyett…

A háztartásokban a fel nem használt élelmiszerek újrahasznosításnak egy hatékony módja lehet az Ausztriában már jó néhány éve működő ételmegosztó portálon való felajánlás is, ahol évente 168.000 tonna élelmiszert dobnak ki a kukába, eredeti, bontatlan csomagolásban. A myfoodsharing.at honlapon magánszemélyek, gyártók és kereskedők is közzétehetik felesleges, de még le nem járt szavatosságú felbontatlan csomagolású élelmiszereiket.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »