Ma látható 2019 utolsó szuperholdja – pont a napéjegyenlőségre, vagyis a tavaszkezdetre esik

márc 20 • LifeStyle • Impress Magazin

Az idei tavasz egy gyönyörű égi jelenséggel, a szuperholddal köszönt be. A telihold ilyenkor fényesebben ragyog, mert ekkor ér a Hold a legközelebb a Földhöz.

A Szuperhold tulajdonképpen egy különleges telihold, mert ekkor van a Hold a legközelebb a Földhöz. A földközelség miatt a Hold mérete 14 százalékkal nagyobbnak tűnik, a fényessége pedig 30 százalékkal nő.

Megtévesztően nagynak tűnik

A Szuperhold kifejezést Richard Nolle találta ki 1979-ben. A csillagászatban azonban nem használják, mert nincs csillagászati jelentősége a holdtölte és a földközelség egybeesésének.

Szuperholdnak nevezik, amikor a telihold az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb.

A szuperholdat „Hold-illúziónak” is nevezik a Hold megtévesztő nagysága miatt. Ez azonban csak optikai illúzió.

Az év utolsó szuperholdja egybeesik a napéjegyenlőséggel

Évente változó, hogy hányszor fordul elő ez a ritka égi jelenség. Volt olyan év, hogy ilyen egybeesés egyszer sem fordult elő, de olyan év is akadt, amikor többször is láthattunk ilyet.

Idén ma láthatunk utoljára fényesen ragyogó szuperholdat az égen, épp a tavasz kezdetekor, a napéjegyenlőség napján.

A két esemény utoljára 2000. márciusában esett egy és ugyanazon napra, legközelebb pedig 11 év múlva fog megismétlődni, 2030-ban, írja az eartsky.org.

Forrás: nbcnews.com

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »