Minden gerincproblémát megold a „krokodil torna”!

márc 24 • LifeStyle • Impress Magazin

A nyak-, hát- és derékfájás a mai kor egyik népbetegsége. A krokodil gerinctorna átmozgatja az összes csigolyát, rugalmassá teszi és karbantartja az egész gerincet.

A krokodilok jól ismertek erős és rugalmas gerincükről. A gyakorlatsort – mely az egész hátgerincet átmozgatja – a krokodilok mozgása ihlette, ezért nevezték el róluk ezt a gerincjógát. A gerincgyógyító gyakorlatok szankszrit elnevezése Nakarasana (nakara= krokodil, asana=pozíció).

Az összes csigolyát finoman átmozgatja

Az gyakorlatok végzése közben az egész gerincünk kap egy masszázst, ezáltal rugalmasabbá válik. A módszer enyhíti a gerincfájdalmakat, mérsékli az elváltozásokat, és helyreállítja, vagy megakadályozza azok kialakulását.

A gerinccsavaró mozdulatokra épülő krokodiktorna hatására jelentősen csökken vagy teljesen megszűnik a nyak- hát- és derékfájás, amely a mozgásszegény életmódból adódan sokakat érint.

A gyakorlatokat mindenki a maga szintjén végezheti. A lábakat csak addig kell leengedni, amíg az izmok megerőltetés nélkül engedik az elforgatást. A gyakorlás által fokozatosan egyre rugalmasabbá válnak majd az ízületek.

1. Gyakorlat

Feküdjünk hanyatt és tárjuk szét a karjainkat. A lábakat helyezzük kisterpeszbe, a lábfejek legyenek függőleges tartásban.

Fordítsuk a csípőt jobbra, – úgy hogy a vállunk a földön maradjon – a fejünket pedig közben fordítsuk balra, majd a másik irányba ugyanígy. Ismételjük meg 8x.

Minden gerincproblémát megold a „krokodil torna”, amely hatékony gerinctorna.

2. Gyakorlat

A jobb lábfejünket tegyük fel a balra, – a nagylábujj és a mutatóujj közé helyezzük a sarkat – majd az előbbi gyakorlatokhoz hasonlóan forduljunk ki jobbra majd balra 8x. Ne felejtsük el a fejet az ellentétes irányba fordítani. A karok maradjanak széttárva, vállakat tartsuk a földön.

Cseréljük meg a lábakat és ismételjük meg a gyakorlatot 8x.

Derékfájás, hátfájás ellen gerinctorna

3. Gyakorlat

Tegyük keresztbe a lábainkat, – jobb láb legyen felül – és így is dőljünk 8x jobbra, majd balra. A karok maradjanak széttárva, a vállakat tartsuk a földön, a fejet pedig mindig ellentétes irányba fordítsuk el.

Váltsuk a lábkeresztezést – a bal legyen felül -, és ismételjük meg a gyakorlatot 8x.

Minden gerincproblémát megold a „krokodil torna”!

4. Gyakorlat

Mindkét lábat húzzuk fel, a talpak maradjanak a földön, a térdek legyenek kisterpeszpen. Fordítsuk a csípőt jobbra, majd balra ellentétes fejtartással 8x.

A karok maradjanak széttárva, vállakat tartsuk a földön.

Derékfájás, hátfájás ellen gerinctorna

5. Gyakorlat

Ismételjük meg az előző gyakorlatot úgy, hogy a térdeket összezárjuk egymás mellé. Próbáljuk a térdekkel megérinteni a talajt.

Derékfájás, hátfájás ellen gerinctorna

6. Gyakorlat

A bal lábat nyújtsuk ki, a jobb lábat pedig húzzuk fel mellé behajlítva úgy, hogy a talp a földön maradjon. Fordítsuk a jobb lábat balra – érintsük meg a talajt – majd fordítsuk ki jobbra, ellentétes fejtartással. Ismételjük meg 4x jobbra-balra.

Váltsunk lábat és végezzük el a gyakorlatot 4x.

Végezzük el a gyakorlatot úgy is, hogy a behajlított lábfejet a másik lábra helyezzük térd felett.

Minden gerincproblémát megold a „krokodil torna”!

7. gyakorlat

Mindkét lábat húzzuk fel, helyezzük kisterpeszbe, majd tegyük a jobb lábfejet a bal combra. Forgassuk a csípőt először balra, majd jobbra 8x. A fejet közben mindig forgassuk az ellentétes irányba.

Cseréljük meg a lábtartást és ismételjük meg a gyakorlatot.

Derékfájás, hátfájás ellen gerinctorna

8. Gyakorlat

Húzzuk fel mindkét lábunkat, a mellkasunkig összezárt térdekkel, majd fordítsuk először balra, majd jobbra 8x. Karok legyenek széttárva, a vállakat tartsuk a talajon, a fejet pedig mindig ellentétes irányba forgassuk.

Derékfájás, hátfájás ellen gerinctorna

9. Gyakorlat

Nyújtsuk ki a lábainkat, majd a jobb lábat emeljük függőleges tartásba. Döntsük el balra – érintsük meg a talajt a nagylábujjunkkal – majd emeljük vissza függőleges tartásba és fordítsuk ki jobbra is. Ismételjük meg 8x. A fejünket mindig ellentétes irányba forgassuk el. Végezzük el a gyakorlatot a másik lábbal is 8x.

Derékfájás, hátfájás ellen gerinctorna

10. Gyakorlat

Húzzuk a mellkasunkhoz mindkét lábat behajlítva, és kulcsoljuk át a kezünkkel. A fejünk emelkedjen el a földtől, és hintázzunk előre, hátra addig, amíg jól esik.

Derékfájás, hátfájás ellen gerinctorna

Videó a 10 krokodil gyakorlatról

A gyakorlatok bemutatása az 5. percnél kezdődik.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »