Csodaszép a befagyott Bajkál-tó – a világ legmélyebb tava

dec 9 • Földgömb • Impress Magazin

A befagyott Bajkál-tó különleges látványosság, jege a legátlátszóbb a világon. Akár 40 méter mélységig is lehet látni benne a halakat, növényeket, köveket, és a jégbe fagyott buborékokat.

A Bajkál-tó, amely Dél-Szibériában, Oroszországban található, a világ legmélyebb és legöregebb tava, vize a Föld édesvízkészletének egyötödét teszi ki. A tó vize annyira tiszta, hogy mintegy 40 méter mélységig átlátszó.

Milliónyi jégbe fagyott buborék

Kristina Makeeva moszkvai fotós egyedülálló fotósorozattal mutatja be a világnak a jégbe fagyott Bajkál-tó szépségét, melynek felületén különleges alakzatok képződnek.

A világ legátlátszóbb jege

A tavat és környező területet egyedi ökoszisztémájára tekintettel 1996-ban felvették a világörökségek közé. A 636 km hosszú és 25-79 km széles tónak, illetve környékének különleges az állat- és növényvilága, mintegy 1200 állat- és 600 növényfajnak ad élőhelyet.

A Bajkál-tó mélysége 1642 m

A világon ezen kívül csak két olyan tó található, melyek 1000 méternél mélyebbek: a Tanganyika-tó (1470 m), és a Kaszpi tenger (1025 m).

A Bajkál-tó szíve egy sámánsziget

A tavat végig hegyek veszik körül. A tóban 27 sziget található, közülük a legnagyobb Olhon, ami 72 km hosszú. Az Olhon szigeten található a mitikus sámán szikla, mely előtt Dzsingisz kán is meghajolt. A Bajkál szívének is nevezik ezt a szigetet, ahol a sámánok élnek.

Több mint 300 folyó táplálja

A tavat több mint 300 folyó táplálja, köztük a jelentősebbek: Szelenga, Uda, Barguzin, Felső-Angara és a Turka. A tó egyetlen lefolyása az Angara.

A Bajkál-tó januárban befagy, majd májusban felenged. Augusztusban a víz hőmérséklete 12 °C, de a partoknál előfordul, hogy a 20 °C-ot is eléri.

A Bajkál-tó körül máig érintetlen őserdők terülnek el, az itt élő emberek békében és harmóniában élnek a számukra tengerként tisztelt víztömeggel.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »