Új magyar rákellenes gyógymód a fényre aktiválható szuperbaktérium – célzottan pusztítja a rákos sejteket

dec 8 • LifeStyle • Impress Magazin

A kék fény hatására aktiválódó szuperbaktérium egyszerre képes azonosítani és elpusztítani a rákos szöveteket.

Az ELTE, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME), és a Richter Gedeon Nyrt. által közösen alapított biotechnológiai mesterképzésének hallgatói új rákgyógymódot fejlesztettek ki, a NanoBlade szuperbaktériumot, amely a jövő tumorellenes terápiája lehet.

Képes felismerni a rákos szöveteket – majd kék fény hatására célzottan elpusztítani azokat

Arany minősítést kapott a Massachusetts Institute of Technology (MIT) biotechnológiai projektversenyén az ELTE TTK hallgatóinak fejlesztése: a kék fény hatására aktiválódó szuperbaktérium egyszerre képes azonosítani és elpusztítani a rákos szöveteket.

Az ELTE iGEM csapataának tagjai, Biró Adrienn, Csorba Zsóka, Dénes Laura, Emődi Nikolett, Englert Dóra Fanni, Golarits Ágnes, Kapui Dóra, Király Laura és Nyiri Márton Péter. Legtöbbjük az ELTE, a BME és a Richter Gedeon Nyrt. közösen alapított kiscsoportos biotechnológia mesterképzésének hallgatója.

A mesterszak 2018-as megalapítását a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) is támogatta, mivel a képzés fókuszában a fehérje-alapú gyógyszerek előállítása áll, ez pedig korunk egyik legígéretesebb technológiai ágazatának számít.

Új tumorellenes terápia a NanoBlade módszer

A csapat egy NanoBlade névre keresztelt baktériumalapú, célzott és fényre aktiválható tumorterápiás módszert fejlesztett ki. A genetikailag módosított baktérium képes felismerni a rákos szöveteket, majd kék fény hatására elpusztítani azokat.

Ehhez a mikroba külső felszínén egy kisméretű fehérjét, ún. Nanobody-t fejeztek ki, amely a tumorsejtek felszínéhez képes kötődni. Az ily módon azonosított tumorsejteket kék fénnyel megvilágítva a mikroba egy citotoxikus fehérjét juttat a tumorkörnyezetbe, amely lokálisan elpusztíthatja a rákos sejteket.

Ígéretes magyar kutatócsoport az iGEM

A csapatot a kezdetektől felkarolta Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja, a biotechnológia mesterképzés alapítója, szakmai mentorként Nyitray László, az ELTE Biokémia Tanszék korábbi vezetője tevékenykedett.

A magyar kutatócsoport tagjai a világversenyen való kiváló szereplésükkel pedig nemcsak a világ élvonalába helyezték a magyar biotechnológus-képzést, de megoldásukkal jelentősen lecsökkenthető lehet a rákos diagnózis és terápia közti időablak is.

A biotechnológia mesterképzés hallgatóiból álló iGEM-csapat (forrás: ELTE TTK)

A fejlesztés már a befektetők figyelmét is felkeltette, így minden esély megvan arra, hogy a biotechnológia mesterszakos hallgatók ötletéből később gyógyszer születhet.

(Forrás: ELTE TTK)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »