Norvégia fővárosa teljesen zöld tömegközlekedésre vált – a világon elsőként

dec 13 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A norvég főváros elsőként valósítja meg a zéró CO2 kibocsátású tömegközlekedést, a teljes buszparkot és komphálózatot elektromosra cserélik.

Skandinávia a világ egyik legkörnyezetbarátabb térsége. Fantasztikus előrelépések történtek az elmúlt években a megújuló energiára való átállásban, a közlekedés zöldítésében, illetve a hulladék és a szén-dioxid kibocsátás országos szinten való csökkentése terén.

Svédországban már a szemét 99%-át újrahasznosítják, megvalósítva ezzel a teljes hulladékmentességet, a finnek sóakkumulátorban tárolják a zöld energiát, és azzal fűtenek gáz helyett. Norvégia pedig a világ első zéró káros anyag kibocsátású tömegközlekedési hálózatával járul hozzá a globális felmelegedés megfékezéséhez.

Oslo lesz a világ első fővárosa, ahol megvalósul a kibocsátásmentes tömegközlekedést a teljes buszpark és komphálózat elektromosra való átállásával, írja a Reuters.

Zéró CO2 kibocsátás az utakon – teljes buszpark csere

A teljes buszparkcsere, amely magában foglalja az összes (450) dízel üzemű jármű forgalomból való kivonását, várhatóan 2023-ra fog megvalósulni. A város e-busz programja egy 48 millió eurós költségvetésű fejlesztést jelent a főváros számára, a városvezetés szerint azonban hosszú távon ez a befektetés nemcsak a környezet számára lesz előnyös, hanem pénzt is megtakarítanak vele.

„Az elektromos buszok üzemeltetése és karbantartása is olcsóbb” – mondja Sirin Stav, Oslo környezetvédelemért és közlekedésért felelős alpolgármestere. – Összességében ez egy mindenki számára előnyös, win-win megoldás. A város legutóbbi pályázatán az e-buszok 5 százalékkal olcsóbbak is voltak, mint a dízel megfelelői.

A dízel kompokat is lecserélték – az élővizek védelmében

A 700 000 lakosú fővárosban a legtöbb kompot is villamosították már, melyek a fjordok között szállítják az ingázókat. Itt kettős pozitív hatás érvényesül, hiszen az e-hajós közlekedés végérvényesen véget vet az élővizek szennyezésének is.

A 100% zöld tömegközlekedésre való átállásnak a CO2 kibocsátás csökkentésén és a levegő minőségének javításán túl jelentős a zajcsökkentő hatása is, amely nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy élhetőbb legyen egy nagyváros.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »