A finnek felfedezték a homok energiatároló képességét – így fűtenek zöldenergiával gáz helyett

aug 11 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A finnek hatalmas „homok akkumulátorokat” építenek. Az így tárolt megújuló energiát télen fűtésre tudják használni gáz helyett.

A „homok akkumulátort” két fiatal finn mérnök, Tommi Eronen és Markku Ylönen, a Polar Night Energy cég alapítói fejlesztették ki. Bár számos más kutatócsoport is teszteli a homok zöldenergia-tároló kapacitását, ők az elsők, akik sikeresen beszerelték egy már működő erőműbe, írja a Euronews.

Áttörés a zöldenergia tárolására

Finnországban bőséges a megújuló erőforrásokból származó zöld-energia. A nap- és szélenergia azonban időjárás függő, így csak időszakosan érhetők el. A hosszú, hideg telek átvészelésére megoldást kellett találni az energia tárolására. Így jött a felfedezés, hogy a homoknak rendkívül jó az energiatárolási kapacitása.

A „homok akkumulátorok” áttörést jelentenek a zöldenergia legnagyobb problémájára, az energia tárolására. Az így tárolt megújuló energiát télen fűtésre tudják használni gáz helyett.

(Kép: Polar Night Energy)

A homok hónapokig képes 500 fokos hőt tárolni

A homok „akkumulátor” több hónapig képes 500 Celsius fok körüli hőt tárolni, amely lehetővé teszi a teljes fűtési szezonra az energiaellátást. Így Finnországnak már nincs többé szüksége fosszilis tüzelőanyagokra, és megvalósulhat a fűtési szektor megújuló energiára való áttérése.

Az első „homok akkumulátor”, amely mintegy 100 tonna finomszemcsés homokot tartalmaz, a Vatajankoski erőműbe telepítették, amely a terület távfűtési rendszerét üzemelteti.

(Kép: Polar Night Energy)

Fűtés megújuló energiával – zéró CO2 kibocsájtással

A „homok-akkumulátor” egy meglehetősen egyszerű szerkezet. Egy magas, szürke tornyot gyenge minőségű homokkal töltik tele, majd a felesleges nap- és szélenergia hőjével töltik fel.

A tartályban egy úgy nevezett ellenállásos melegítés (rezisztív fűtés) eljárással 500 Celsius fokra melegítik fel a homokot megújuló energiából származó áram segítségével.

Az ellenállásos melegítés lényege, hogy hő keletkezik a súrlódás által, ha az elektromos áram áthalad bármilyen anyagon, amely „ellenáll”, vagyis nem szupravezető. Ez a fajta hőtermelés tulajdonképpen a „súrlódás” eredménye.

Folyamatos energiaellátást biztosít

Télen a homokban tárolt hővel melegítik fela vizet a távfűtési rendszerhez, majd a hálózat csővezetékein keresztül juttatják el az otthonokba.

Egy számítógépes program segítségével pedig nyomon tudják követni, hogy mennyi hő, illetve energia áll rendelkezésre a tartályban, valamint, hogy milyen sebességgel történik a hőátadás, és mikor esedékes a homok energia általi újratöltése.

A zöldenergia hőként való tárolásnak ez egy nagyon egyszerű, és költséghatékony módszere. A két finn kutató a jövőben szeretne minél nagyobb tárolókat építeni szerte a világon, amilyen gyorsan csak lehet.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »