Jönnek az öntöltődő napelemes autók – nem kell többé üzemanyagra költeni

aug 14 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Speciális napelem borítja az új napelemes elektromos autót, melynek akkumulátora folyamatosan töltődik napfény hatására.

Az elektromos autók legújabb változatai a napelemes autók, melyek akkumulátora soha nem merül le, hiszen folyamatosan újratöltődik a napfény hatására.

Speciális napelem borítja

Egy fiatal mérnökökből álló német startup cég a Sono Motors legújabb fejlesztése a napenergia meghajtású Sion elektromos autó.

A speciális napelem borítása miatt nemcsak szikrázó napsütésben, hanem árnyékban és felhős időben is tölti az akkumulátort. Sőt! Az áramtermelés parkolás közben is épp olyan aktívan működik, mint menet közben.

Napelemes autó

Árnyékban és felhős időben is töltődik

A napelemes autók legnagyobb előnye, hogy az üzemeltetéshez szükséges elektromos áram, (az üzemanyag) megújuló erőforrásból, vagyis napenergia felhasználásával történik. Ennek köszönhetően, elvileg nem kell többé üzemanyagra költeni.

A kis városi „Urban” style napi 120 km megtételéhez elegendő áramot tud fejleszteni napenergiából, a nagyobb változat akkumulátora pedig 250 km megtételére alkalmas. Mindkét típussal az éjszakai autózás is biztonsággal áthidalható.

A napelemes autó szükség esetén feltölthető hagyományos elektromos töltőállomáson vagy otthoni háztartási konnektorból is.

Napelemes autó

Friss levegő az utastérben – moha légszűrővel

Az autóban további újdonságnak számító környezetbarát megoldások is találhatók, mint például az izlandi moha légszűrő, mely természetes légszűrőként szűri a levegőből a port, tiszta, friss levegőt biztosítva az utastérben.

A moha-légszűrő nem igényel semmilyen speciális gondozást, mivel a moha az esőből vagy a hajnali párából elegendő vízhez jut a növekedéshez. Az élő moha-légszűrő nemcsak a levegőben lévő port szűri meg, hanem a forgalom zaját is elnyeli, vagyis némileg csökkenti a városi forgalom zaját.

Nepelemes autó

Hamarosan megjelennek az utakon…

A napelemes autóhoz bármilyen elektromos készülék csatlakoztatható. Így utazásnál, kempingezésnél a parkolóban álló autó ingyen biztosít folyamatosan újratermelődő áramot főzéshez, vízmelegítéshez, zenehallgatáshoz, mindezt környezetbarát módon.

A tervek szerint 2023-ban elindul a napelemes Sion kisautók gyártása.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »